Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Шамоні-1924 до Пекіна-2022

Трагедія і медальний зорепад Ванкувера

Микола МОТОРНИЙ.

XXI зимові Олімпійські ігри відбулися з 12-го по 28 лютого 2010 року в канадському місті Ванкувер (провінція Британська Колумбія) та в прилеглому гірськолижному курорті Вістлер.

КАНАДЦІ врахували помилки своїх сусідів під час організації попередніх Ігор в Північній Америці. Олімпіада-2002 в Солт-Лейк-Сіті (США) «прославилася» ще до початку змагань спробами підкупу чиновників МОК і протестами місцевого, в основному мормонського, населення. У Канаді процес підготовки зробили максимально прозорим від самого початку. Було проведено власне голосування на конкурсі міст, в якому Ванкувер переміг двох інших суперників (Денвер і Калгарі). Потім — референдум, в якому майже дві третини населення підтримали проведення Олімпіади-2010. Результати такого підходу позначилися і на голосуванні в МОК — канадці обійшли австрійських і південнокорейських конкурентів і на 115-й сесії МОК отримали право на проведення зимових Ігор 2010 року.

Олімпіада стартувала під знаком безглуздої трагедії: ще до відкриття Ігор на санно-бобслейній трасі під час тренувальних спусків кілька олімпійців помилилися у виборі траєкторії і вилетіли з крижаного жолоба. Для румунської саночниці та італійського спортсмена це закінчилося без серйозних наслідків, а грузин Нодар Кумаріташвілі врізався в металеву опору на швидкості майже півтори сотні кілометрів, і лікарі не змогли його врятувати. Ці події, звичайно, затьмарили спортивне свято.

Занепокоєння в організаторів і спортсменів протягом останніх кількох місяців, що передували Іграм, викликала погода. Так, за місяць до старту Ванкувер пережив найтепліший січень із 1937 року, коли почалося ведення обліку, і сніговий покрив на багатьох лижних трасах і майданчиках сноубордистів виявився набагато нижчим за олімпійський стандарт. Деякі заходи були перенесені, а сніг довелося доправляти вантажними літаками, щоб змагання таки відбулися. Зрештою, погодні примхи були подолані.

У самому Ванкувері провели змагання, які можна проводити в залах, — турніри з хокею, керлінгу, фігурного катання, шорт-треку. У двох передмістях змагалися ковзанярі, фристайлери і сноубордисти. А змагання лижників, бобслеїстів і саночників тривали в містечку Вістлер, розташованому за 126 кілометрів на північ від столиці XXI зимової Олімпіади. Тому спортсмени жили у двох Олімпійських селищах у різних містах.

XXI Ігри-2010 почалися з офіційної церемонії відкриття і запалювання олімпійського вогню на 60-тисячному стадіоні «Бі-Сі Плейс». Стилізований факел, в якому запалили вогонь, у процесі театралізованої вистави ефектно висувався в центрі стадіону. Його запалили легендарний канадський хокеїст Уейн Гретцкі (на фото) і ще четверо спортсменів, серед яких був і паралімпієць. Під час церемонії з першого разу не спрацювала автоматика, яка повинна була підняти з-під підлоги стадіону один з елементів Чаші вогню. Тому Уейну Гретцкі пощастило взяти участь у цій процедурі двічі.

Далі події розвивалися за планом, незважаючи на занадто теплу погоду і проблеми з демонстрантами і страйкарями, які протестували проти глобалізації. У Ванкувері змагалися понад 2500 спортсменів із 82 країн. Золоту чемпіонську гонку виграла команда Канади, яка здобула 14 медалей найвищого ґатунку. Але найбільше нагород вибороли представники США — 37. Німці виявилися другими (після канадців) за сумарним показником кількості і якості нагород, а четвертими в цьому рейтингу були норвежці. Росіяни показали у Ванкувері найгірший результат за всю історію Олімпіад після розпаду СРСР, хоча їхні спортивні чиновники напередодні прогнозували, що збірна буде в трійці лідерів. У підсумку ж Росія фінішувала 11-ю.

Рекордсменкою Олімпіади-2010 стала норвезька лижниця Маріт Бьорген, яка виграла п’ять медалей, серед яких три золоті. На гірськолижних трасах домінували спортсмени США, які загалом завоювали вісім медалей. На лижній трасі перед однією з гонок зламала ребра словенська лижниця Петра Майдіч. Проте вона не тільки вийшла на старт, а й відбігала всю програму з п’яти стартів, отримавши в результаті «бронзу». 14-те «золото» Канада виборола в останній день змагань, коли чоловіча хокейна команда у надзвичайно драматичному поєдинку перемогла у фіналі збірну США — 3:2 (овертайм).

У Ванкувері 47 представників України змагалися з дев’яти видів спорту і виступили невдало. Найвищі місця, які посіли українські спортсмени, — п’яте (Дериземля, біатлон), шосте (жіноча збірна України, біатлон) і три восьмі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Справи з власним газом кепські
Читати
«Прикрутили» ціни
Читати
Але хліб може подорожчати
Читати
Бувають і такі пільговики
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове