Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Судитися стало дорожче

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

1 січня, як відомо, прожитковий мінімум для працездатних осіб зріс до 2481 грн (+8,51%). До його розміру прив’язаний і судовий збір, сплата якого є неодмінною умовою при зверненні до суду. Відтак збільшились відповідні суми.

ОСЬ ЯК зріс розмір збору в деяких найпоширеніших справах. Якщо виникла потреба розірвати шлюб, то доведеться заплатити 992,40 грн (торік було 908), поділ майна при розлученні коштує 1% ціни позову, але не менш ніж 992,40 грн і не більше 7443. Подання заяви майнового характеру юридичній особі обійдеться в 1,5%. При цьому сума не може бути меншою, як один прожитковий мінімум (2481 грн), але й не більшою за 350 мінімумів (868 350 грн). Ставка для фізичних осіб та ФОПів дещо нижча — 1% від ціни позову (не менш ніж 0,4 мінімуму, або 992,4 грн, і не більш як п’ять — 12 405 грн). Заяви немайнового характеру для ФОП/юросіб та фізосіб обійдуться в 2481 та 992,4 грн відповідно.

За звернення щодо скасування судового наказу доведеться заплатити 124,05 грн, щодо видання судового наказу — 248,1 грн. За подання фізособою апеляційної і касаційної скарг на ухвалу суду і заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги ставка становить 0,2 мінімуму (496,20 грн). Усе вище перераховане для юридичних осіб та ФОПів становить один мінімум (2481 грн). Повторне видання копії судового рішення коштує 7,44 грн за кожний аркуш (0,003 мінімуму), видання копії технічного запису засідання в електронному вигляді — 74,43 грн (0,03 розміру мінімуму). Втім, якщо подавати процесуальні документи з допомогою підсистеми «Електронний суд» (тобто в електронній формі), то застосовується коефіцієнт 0,8 для зниження відповідного розміру збору.

Також треба знати, що від сплати звільняються позивачі у справах про стягнення зарплати та поновлення на роботі; про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи; про стягнення аліментів, неустойки (пені) за прострочення їх сплати, індексацію чи зміну способу стягнення, оплату додаткових витрат на дитину. Не сплачують збір особи з І та ІІ групами інвалідності, чорнобильці 1-ї та 2-ї категорій.

Проте решті громадян звертатися до суду після кожного підвищення прожиткового мінімуму стає дедалі дорожче. При цьому служителі Феміди є практично безальтернативним «майданчиком», для того щоб поборотися за свою правоту. Ба навіть у питаннях надання чи правильності нарахування комунальних послуг і державні органи, і підприємства відправляють людей, не згодних із їхньою точкою зору, до суду. Таким чином ніби «умиваючи руки», а часто й позбавляючи себе тягаря з’ясовувати та шукати компроміси. Адже на судову тяганину й так наважується небагато людей: не кожному під силу витримувати засідання, витрачати час, зусилля та кошти. І якщо працюючі люди ще можуть сплатити збір, то для пенсіонерів такі суми непідйомні. Домагатися справедливості — справа дуже складна, так ще й на цьому шляху виставляються фінансові бар’єри.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Справи з власним газом кепські
Читати
«Прикрутили» ціни
Читати
Але хліб може подорожчати
Читати
Бувають і такі пільговики
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове