Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Пообіцяли ліки за «ковідну» тисячу...

Олена КОЩЕНКО.

Черговою локшиною на вуха вакцинованих громадян поки що є обіцяна владою можливість придбати в аптеці ліки за відповідну тисячу від держави.

НАПРИКІНЦІ 2021 року Володимир Зеленський виступив з ініціативою роздати через програму «єПідтримка» по тисячі гривень українцям, які отримали повний курс щеплення проти COVID-19. Парламент це блискавично підтримав та вніс зміни до бюджету. І вже 19 грудня виплати стартували.

Заздалегідь було опубліковано список напрямів, за якими можна витратити ці гроші: записатись у спортзал, піти в кінотеатр, музей або на концерт, купити квиток на потяг або літак, придбати книжки. «Водночас було ухвалено рішення додати до переліку ще й купівлю ліків», — ішлось у повідомленні на сайті Президента, опублікованому торік на початку грудня. «Я доручив уряду забезпечити, щоб громадяни у віці 60+ могли використати одну тисячу гривень від держави за соціальними напрямками, зокрема на купівлю ліків. Механізми мають бути напрацьовані протягом тижня, купівля стане доступною з січня 2022 року», — заявив Володимир Зеленський.

І саме ця обіцянка влади виявилася найзатребуванішою послугою серед вакцинованих співвітчизників. І не лише, до речі, громадян пенсійного віку. Соціальні мережі рясніють дописами на кшталт: «А що, молодші не хворіють і не купують ліків?». Але наразі мова не про це. А про те, що вже минуло, вважайте, пів січня нового року, а «ощасливлені» тисячею «від Зеленського» та своїм правом купити за неї ліки пенсіонери так і не можуть придбати жодного медпрепарату. Навіть ті з них, хто активував через застосунок «Дія» картку «єПідтримка». Нема що говорити про співвітчизників, які взагалі не мають смартфона, щоб дістати доступ до «Вовиної тисячі».

І таких обурених, а точніше, ошуканих, дуже багато. У пошуках правди вони масово телефонують на гарячу лінію МОЗ, Кабміну, оббивають пороги кабінетів сімейних лікарів… Ось, зокрема, що сказав наш читач із Київщини Григорій Криворучко, який зателефонував у редакцію: «Хворію на стенокардію, третину пенсії доводиться віддавати за ліки. Понадіявся на «ковідну» тисячу, та марно. Вже минає другий тиждень 2022 року, а мені, 80-річному, при активованій онуком у телефоні картці купити ліки так і не вдалося. Президент роздає обіцянки і не виконує їх».

Щоправда, згодом у засобах масової інформації з’явилися коментарі можновладців із уточненням. Мовляв, громадяни надто поспішили. Бо насправді вони можуть купити ліки на винагороду за повний курс вакцинації лише з другої половини січня 2022-го. «Всім банкам іще треба зробити технічне доопрацювання», — заявив віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Мовляв, зусилля спрямовуються на те, щоб люди могли просто піти в аптеку і купити там на тисячу потрібні їм ліки, розрахувавшись виданою спеціальною банківською карткою.

При цьому високопосадовець чомусь забув уточнити важливу умову: список ліків, доступних для придбання за «Вовину тисячу», окремо визначить Кабмін, і він «ще тільки розробляється».

Вочевидь, «нагорі» не поспішають долучати аптеки до названої програми, спрямованої, як заявлено, зокрема, і на підтримку сфер бізнесу, що найбільше постраждали від COVID-19. А під час пандемії фармацевтичний бізнес одержав надприбутки — про збитки мови нема. Проте урядовцям треба було якось врахувати інтереси пенсіонерів, котрі більше за інших потребують державної підтримки і не «зорієнтовані» на спортзали, музеї та концерти. Так, власне, і з’явивсь оцей, як пишуть у соцмережах, «лікувальний медяник» для пенсіонерів. Високі чиновники пообіцяли виплату, попіарились на ній, і, може, вже були не проти забути про сказане, проте народ «ухопився» за можливість придбати ліки за, так би мовити, дармову «ковідну» тисячу…

Насправді ніяка вона не дармова. Так само, між іншим, як і решта широко розрекламованих ініціатив Володимира Зеленського — тих же «Великого будівництва», іпотеки під 7%, «президентського університету» (що готуватиме «людей майбутнього»), — все це не оплачується з кишені Президента. Будь-яка програма фінансується платниками податків — бізнесом та населенням.

Такий ось зворотний бік обіцяної пенсіонерам «ковідної» тисячі на купівлю ліків, за які ми всі з над-лишком уже заплатили державі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Справи з власним газом кепські
Читати
«Прикрутили» ціни
Читати
Але хліб може подорожчати
Читати
Бувають і такі пільговики
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове