Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Хто потурбується про селян?

Іван СИДОРЧИК.

м. Вараш

Рівненської області.

НЕВЕСЕЛІ думки обсіли мою голову після розмови з мешканцями села Ромейки Вараського району, що на півночі Рівненщини. Село, до речі, чимале, довкола нього кілька хуторів, до того ж потрапило в зону чорнобильського забруднення. Раніше тутешній люд, як і скрізь, одержував медичну допомогу на місці, бо діяв ФАП. Але теперішні відповідні державні служби, що найгірше — під час пандемії, під приводом так званої оптимізації закрили сільську амбулаторію. Медиків кого скоротили, кого перевели на пів ставки від посадового окладу, і так непристойного за рівнем оплати праці. Або ж запропонували місця в інших лікарнях, яких непросто дістатись. Адже навіть найближчі з них — на чималій відстані, куди за потреби, зокрема літнім людям, добратись проблематично. Як виживати в таких умовах і селянам, і медпрацівникам, що на словах начебто потрібні державі, а на ділі чомусь викинуті за борт?

Куди тепер стукати, аби було забезпечено нормальне функціонування сільських медпунктів, адже така проблема виникла не лише в цьому селі? Подібне лихо повсюди. Хтось зауважить, що треба звертатися до органів місцевої влади. Воно то так, тільки ж сільські общини здебільшого, як мовиться, голі й босі. Зовсім без грошей. До народних депутатів? Так вони з’являються у селах хіба що під вибори, коли просять за них голосувати. А потрапивши в омріяне крісло, забувають і про виборців, і про щедрі обіцянки. Та й чи знають люди на місцях бодай телефони своїх обранців, які гордовито величають себе народними. Де ті контакти можна дізнатись? Інтернету в нас нема. Як домогтись і на якій козі під’їхати до помічників слуг народу, які у них мають бути на місцях, теж невідомо.

Найвищі вболівальники за нашу долю під звук фанфар спокійно собі возсідають у Києві й вирішують переважно щось своє, обговорюючи питання, іноді дуже віддалені від реального життя. Через те так і живемо. Медпрацівників не вистачає, але водночас тим, хто ще залишився, найімовірніше, незабаром теж доведеться їхати за кордон на заробітки. І звідки тоді селянам чекати порятунку? А до наступних виборів, коли чергові обіцяльники розкажуть про примарні золоті гори, аби знову всіх надурити і, користуючись людським довір’ям, пропхнутись на Олімп, у таких умовах не всі доживуть.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове