Архів
П’ятниця,
14 січня 2022 року

№ 3 (19947)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Співають “Кряжани”

Володимир БРЕНДУЛЯК.

смт Крижопіль

Тульчинського району

Вінницької області.

Фото автора.

ЦЬОМУ народному чоловічому ансамблю з Крижополя минає вже 40-й рік від часу заснування. А згуртував артистів талановитий композитор і поет Дмитро Казанський. На жаль, після важкої хвороби він полишив цей світ, але на концертах колеги завше згадують митця, чиї пісні про волю, красу, кохання, мамину хату й рідне село ще довго грітимуть людські серця.

У репертуарі «Кряжан», окрім багатьох рідкісних українських народних пісень, є і чимало створених на вірші самих учасників ансамблю. Його нинішній художній керівник Олександр Пацлай намагається використовувати цікаве аранжування, адже це дозволяє робити склад задіяних інструментів: контрабас, кобза, ліра, бухало, козобас, сопілка, скрипка, волинка тощо. Після кожної пісні глядачі гаряче аплодують артистам, часто викликають на біс.

Розмовляючи зі старшими учасниками ансамблю, повсякчас чую від них: «Коли ми співаємо, то не відчуваємо старості». Хто ж ці невтомні, енергійні та творчі носії народного мистецтва? Це викладачі Крижопільської музичної школи Юрій Ошовський, Богдан Барановський, Володимир Танадай, учитель Крижопільського будівельного ліцею Іван Бурденюк, художній керівник Заболотнянського будинку культури Олександр Бучацький, учитель Високогребельської початкової школи Анатолій Бурдейний, художній керівник Вільшанського сільського будинку культури Володимир Копайгородський, керівник гуртка будинку школяра Володимир Андрусяк, керівник народного аматорського театру естради «Факел» Анатолій Франчук.

Кожна їхня пісня — це невелика композиція, зміст якої розкривається багатьма інструментальними та вокально-хоровими прийомами, елементами. «Кряжани» брали участь у телетурнірі «Сонячні кларнети», записи їхніх пісень, яких понад пів сотні, неодноразово звучали на Українському радіо і телебаченні. З концертами ансамбль об’їхав майже всю Україну, побував у Росії, Білорусі, Молдові. Та найчастіше «Кряжан» можна побачити, певна річ, на сцені будинку культури в Крижополі та в селах краю. Колектив організовує творчі вечори поетів, дає благодійні концерти. Дбають учасники ансамблю і про молоду зміну, прилучають до чистої криниці українських народних пісень учнів старших класів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове