Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Диктатор попереджає

Підготував

Василь ПІДДУБНЯК.

ПРЕЗИДЕНТ Росії Володимир Путін очікує від України наступу на Крим у разі, якщо США розміщуватимуть своє озброєння на території країни. Про це він заявив на засіданні розширеної колегії Міністерства оборони, повідомляє видання Крим.Реалії.

«Здійснять (США. — К.Р.) поставку в Україну гіперзвукової зброї, а потім під її прикриттям озброять і штовхатимуть на Росію екстремістів із сусідньої держави, у тому числі на окремі регіони Росії, скажімо, на Крим, за вигідних, як вони вважають, для себе обставин», — сказав Путін. США та Україна поки що не коментували нових заяв Путіна. Раніше українська влада неодноразово наголошувала, що має намір домагатися повернення Криму під свій контроль дипломатичним шляхом. Для цього було проведено перший саміт «Кримська платформа».

Наказано брязкати зброєю

У ТИМЧАСОВО окупованому Росією Криму військовозобов’язаним під розписку наказали прибути 20 січня у зазначені їм місця. Про це повідомив голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров у Фейсбуці.

Лідер корінного народу півострова зазначив, що масштаби охоплення та кількість військовозобов’язаних поки що не відомі.

Катування претензіям не підлягає?

ГРОМАДЯНИН України, кримський активіст Наріман Аметов, затриманий російськими силовиками після обшуків вранці 17 грудня у своєму будинку в місті Старий Крим на окупованому Кримському півострові, заявив, що зазнав тортур.

Перед останніми йому повідомили, що він підозрюється у причетності до підриву газопроводу в с. Перевальному Сімферопольського району та зажадали дати свідчення на поліграфі. Після тортур його змусили пройти поліграф, який показав, що висунуті йому підозри необґрунтовані, а потім силовики змусили підписати Аметова документ про відсутність претензій до них і відпустили.

Бреше, як хліб із маслом їсть

УХВАЛЕННЯ Генеральною Асамблеєю ООН посиленої резолюції проти мілітаризації Криму є спробою «втягнути Генасамблею в антиросійську кампанію Києва та його західних кураторів», — цитує одіозну заступницю очільника МЗС Росії Марію Захарову видання Крим.Реалії.

«Резолюція побудована на безпідставних звинуваченнях на нашу адресу у певній «дестабілізації ситуації навколо Криму». При цьому в документі не відображено цілої низки войовничих заходів, яких вжив київський режим в Азовському морі, включно із перекиданням туди військових кораблів і регулярним проведенням артилерійських стрільб у його акваторії», — сказала Захарова.

Сталін Путіну товариш і брат

СПІКЕР підконтрольного Росії парламенту Криму Володимир Константинов у день народження радянського диктатора Йосипа Сталіна назвав його «політиком, який умів з позиції переваги вести діалог із Заходом». Про це інформує парламент у своєму телеграм-каналі, пише видання Крим.Реалії.

«Заради цієї мети (наближення комунізму. — К.Р.), світлого майбутнього він готовий був жертвувати цілими поколіннями своїх сучасників. Тепер його пам’ятають як державника, який забезпечив стрімке наростання могутності держави, політика, який умів на рівних або навіть з позиції переваги вести діалог із Заходом. Треба розуміти, що в критичні моменти народ Росії завжди висуває вождів, гідних масштабу викликів, що стоять перед країною, яким, безумовно, був і Сталін», — зазначив Константинов.

Орьнек — орнамент із легенд

КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ орнамент Орьнек внесений до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Історичне рішення ухвалили під час засідання Міжурядової комісії у Парижі. Цю радісну для нашої держави новину повідомив очільник Міністерства культури України Олександр Ткаченко.

Орьнек є одним із найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. Орнамент поєднав у собі історії багатьох цивілізацій, які розвивалися на території півострова. Зокрема, скіфської, античної, візантійської, тюркської. Він прикрашав різноманітні предмети побуту та культу, а саме: одяг, тканини, ювелірні вироби, меблі, архітектурні об’єкти, надгробки.

Кримськотатарська мова — із дитсадка

В УКРАЇНІ запрацювала мультимедійна платформа з вивчення кримськотатарської мови. Цей освітній проєкт познайомить дітей із мовою корінного народу Криму, його історією та традиціями, повідомляє Depo.Крим із посиланням на Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Команда «BЬLBЬL» («Соловей») створила нові мультфільми з оригінальними образами, авторською музикою та методичні матеріали з вивчення кримськотатарської мови для батьків і вчителів. Мовознавці та викладачі розробили картки з основних лексичних тем, словник із перекладом та вимовою кримськотатарських слів. Платформа пропонує малечі народні та авторські казки, пісні, а викладачам — конспекти занять, матеріали для ігор і творчих занять із дітьми. Програма розрахована на дітей до 5 років.

Цвинтар провалюється під землю

НЕПОДАЛІК окупованого Севастополя, у селі Фронтове, на цвинтарі з десяток могил стали помітно просідати, під ними утворилися порожнечі, за інформацією сайту Асоціації реінтеграції Криму.

Селяни б’ють на сполох і вважають, що всьому виною масштабний відвал ґрунту по сусідству з цвинтарем. На місці, де ще навесні була глибока балка, тепер вирівнюється майданчик під імовірне котеджне будівництво. Кримчани зазначають, що близько 100 тисяч кубометрів землі змінили природний рельєф — на кордоні з цвинтарем зникла балка. З цієї новоствореної ділянки відкривається чудовий вид на долину. І багато хто готовий заплатити великі гроші, аби прикупити собі тут ділянку землі та побудувати котедж.

Гинуть червонокнижні птахи

В СЕРЕДИНІ грудня на околицях села Кормове (Первомайський район) місцеві мисливці натрапили на цілий цвинтар дрохв. За словами очевидців, на полях було знайдено щонайменше 70 загиблих птахів. Це третина популяції пернатих, що мешкають у західному Криму. Також є відомості про загибель дрохв у районі села Міжводне.

Є припущення, що загибель пернатих спричинило отруєне зерно, розкидане для боротьби з гризунами. За словами співробітника кафедри геоекології факультету географії «Кримського федерального університету», такої масової загибелі представників червонокнижного списку в окупованому Криму ще не реєстрували.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове