Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • SOS!

Ледве не замерзли... стародруки

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

Рівненська область.

Музей книги та друкарства у стародавньому Острозі ризикував втратити свою унікальну колекцію. А в ній, окрім оригіналу Острозької Біблії 1581 року, є й інші стародруки, яким по пів тисячі років!

ЧОМУ Ж таке має місце? Бо опалювальний сезон тут, у Луцькій надбрамній вежі — пам’ятці архітектури ХVI століття, де й розміщений музей, ще… не розпочався. Тоді як оптимальна температура для зберігання експонатів — 20 градусів.

Річ у тому, що міську котельню, яка досі обігрівала музей та кілька багатоквартирних будинків, в Острозькій територіальній громаді вирішили закрити як морально застарілу та занадто затратну. Тож переважна більшість жителів згаданих будинків обладнали у квартирах автономне опалення.

Натомість у музеї, що входить до складу комунального закладу Рівненської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник м. Острога», вирішили встановити електричний тепловий насос. Що ж, підхід начебто цілком сучасний.

Та не так сталося, як гадалося.

Якби це була, приміром, звичайна бібліотека, все організувалося б значно простіше й швидше. Проте йдеться про пам’ятку архітектури національного значення. Тобто, крім тендерних процедур, на все — починаючи від проєкту модернізації системи опалення — передбачена ще й технічна експертиза та погодження на рівні Міністерства культури та інформаційної політики, — частково проливає світло на ситуацію начальник відділу управління культури і туризму ОДА Юрій Калітинський.

І десь там, на далеких від Острога міністерських орбітах, цей ланцюжок не спрацював: чиновникам же в кабінетах не холодно! От тільки раритетним книгам від цього не краще…

— І людям теж, — зітхає директорка Музею книги та друкарства Світлана Позіховська. — Ми спочатку вмикали калорифери, бо опалення нам обіцяли з дня на день. Потім одягалися в шуби і грілися чаєм. А ось стародруки цього зробити не можуть: вони закріплені у вітринах на трьох поверхах музею. Коли температура вночі опустилася до мінус 15, зрозуміла: можемо втратити колекцію! Демонтувати її і перенести в тепло теж не вихід, адже книгам воно шкодить не менше, ніж холод.

Між іншим, реставраторів по паперу в нашій країні майже нема. А музей в Острозі — один із двох таких: Музей книги та друкарства України діє ще в столиці.

Ось вона, вкрай висока ціна чиновницької нерозпорядливості! Що далі? Принаймні Новий рік тут зустріли без тепла.

…Ще на екваторі 2020-го в Мінкульті заговорили про «Велику реставрацію», давши надію й Острозькому заповідникові. До переліку об’єктів, які мали одержати фінансування на реставрацію за цією президентською програмою, справді включили ту ж таки Луцьку вежу ХVI століття та Муровану вежу ХIV: тут розміщений крає­знавчий музей міста, що теж є частиною заповідника. Тільки ж перші кошти надійшли… наприкінці листопада. Як встигнути їх освоїти до кінця року, ще той квест. Ось вам і розпіарена «Велика реставрація»!

Натомість небайдужі до нашої історичної спадщини наполегливі музейники вже перекрили аварійну ділянку даху в Острозькому замку. Із власноруч зароблених на екскурсіях та грантових коштів. Бо їм не все одно…

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що тепло в музеї нарешті з’явилося. Тож книги перебуватимуть у належних умовах. Втім, це точно був невдалий «експеримент».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове