Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Скільки голів, стільки думок

Любов ПОПОВИЧ.

19 грудня стартувала програма «єПідтримка», за якою повністю вакциновані від коронавірусу повнолітні громадяни можуть отримати 1000 гривень. Витратити кошти слід упродовж чотирьох місяців із дня надходження — на придбання книжок, відвідування кінотеатрів, театрів, музеїв, концертів, виставкових центрів, спортзалів чи на залізничні квитки, таким чином підтримавши бізнес, який постраждав від пандемії. Обіцяли також, що особи, старші за 60 років, зможуть придбати ліки. Але ця послуга досі не працює. Її ще тільки обіцяють активувати цього місяця. Для чого, щоправда, необхідно, щоб і аптеки подали свої заявки на участь у програмі. А вони не поспішають цього робити...

ЯК ВІДОМО, одну тисячу гривень нараховують на віртуальні платіжні картки через додаток «Дія», сума не оподатковуватиметься і на призначення субсидії не вплине, запевнили в уряді. «Живих» грошей людям не дадуть, тож придбати щось на власний розсуд вони не зможуть. Для тих громадян, які не мають смартфонів, обіцяють розробити альтернативний механізм нарахування.

У Мінекономіки повідомили, що за два тижні заяви на одержання коштів подали понад 6,2 млн вакцинованих громадян, а загалом відкрили спеціальні рахунки в банках (станом на 29 грудня до програми були приєднані сім банків — «А-Банк», «Альфа-банк», «ПриватБанк», «Укр­газбанк», «Монобанк», «Ощадбанк», «Райффайзен Банк», обіцяли незабаром долучити і решту) 7,3 млн осіб. Українці вже витратили більш ніж 700 млн грн. Книжки лідирують — їх купили на 250 млн грн. На відвідування кінотеатрів сукупно витрачено 210 млн грн, 90 млн грн — на подорожі залізницею та літаком, 87 млн грн — на квитки в театри, на концерти та на розважальні заходи, 59 млн грн — на спорт.

Я поцікавилась у жителів Кропивницького, чи радіють вони такому подарунку, куди збираються витратити гроші.

— Ми вважаємо, що програма — самореклама Президента. Це гроші платників податків. З одного боку, добре, що їх не можна проїсти, а треба витратити на розвиток, але з іншого — акція викликає подив. Бо коли йдеться про здоров’я і життя, то до чого тут розваги? Сьогодні недоречні великі скупчення людей, адже у натовпі легко заразитись. Небезпека не зникла, а людей підштовхують на новий пік коронавірусу. Дивує ця акція ще й тим, що одним закладам установлюють обмеження і створюють проблеми, а іншим дозволяють запрошувати в кіно і на вистави. На нашу думку, це примітивний соціальний експеримент, — так висловилося молоде подружжя Марина і Дмитро Гавриш.

Є набагато важливіші потреби, куди треба витратити гроші людям, вважає літня містянка Людмила Самойленко.

— Це смішно — говорити про гроші на розваги у період карантину. Краще витратити їх на ліки чи харчі. Якщо я кудись і піду, то сподіваюся, що там будуть дотримуватися карантинних норм, адже в такому скупченні людей можна захворіти, — каже жінка.

— Я зробив уже два щеплення, але не заради тисячі гривень. Чи заохотять вони більшість людей іти в музеї і театри? Сумніваюсь. Якщо хтось їх ніколи не відвідував, то навряд чи в нього виникне бажання туди піти, навіть коли одержить ці кошти. А як бути жителям сіл, де нема таких закладів? Адже людям, яким менше за 60 років, іноді також необхідні ліки, проте вони не зможуть витратити на це гроші. Я вважаю, краще б їх спрямували цільовою субвенцією тим же закладам культури. Тоді це було б ефективніше. Куди я витрачу свою тисячу? Спробую передати на благодійність, — говорить кропивничанин Андрій Лаврусь.

А ось молода мама Світлана позитивно сприймає подарунок від держави. Каже, музеї і так відвідує часто, а хотіла б витратити обіцяну тисячу на книжки. Від них багато користі й дорослим, і дітям.

— Я зробив два щеплення. Хотів би витратити цю тисячу тільки на Збройні сили України. Але цього зробити не можна. Чи піду в кінотеатр чи музей? Наразі про це не думаю. Вважаю, що ця акція просто піар, не більше, — висловив своє бачення мешканець обласного центру Олег Чабан.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове