Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Залякують і вимагають

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Розбійницькі напади на фермерські господарства на Дніпропетровщині, про які повідали «Сільські вісті» 3 грудня, тривають. Нагадаємо, що зловмисники позиціонували їх як помсту сільським «скоробагатькам» — щось на зразок розкуркулення «в інтересах ошуканої і знедоленої сільської бідноти». Потрапив у список «багачів-ненажер» і голова Васильківської ОТГ — сучасні «робінгуди» пограбували його садибу.

ЛИХОМАНИТЬ усе ту ж Васильківську громаду. Серед темної ночі на господарчому подвір’ї ФГ «Хутірське-2015» раптом спалахнув вогонь: підпалили два автомобілі 39-річного фермера. Легковик Mercedes-Benz згорів дотла і відновленню не підлягає, а мікроавтобус Citroen Jumper встигли порятувати, однак вогонь пошкодив його так, що ремонт влетить у круглу копієчку. То хай знає і робить висновки потерпілий «куркуль», якщо не бажає слухняно розраховуватися з «кинутим у злидні народом»! Лиходіям, котрі вчинили цей погром, вдалося зникнути непоміченими. Втім, це могла бути й одна особа. На місці пожежі слідчі з місцевого підрозділу Національної поліції натрапили начебто на сліди від взуття принаймні одного з паліїв і тепер сподіваються вирахувати й затримати негідника чи негідників.

А фермер із села Жемчужне — це в межах колишнього Юр’ївського району — повідомив, що на світанку в його ангарі пролунав вибух наче від бойової гранати. І справді, прибувши на садибу потерпілого, наряд поліції виявив флешку (носій інформації. — Ред.), а ще хвостик від гранати і фрагменти пускового пристрою. Також неподалік сараю знайшли порожній тубус від РПГ-22 з пошкодженим маркуванням на ньому.

Запитаєте, а з якої речі, проте, розбійники залишили флешку? Ні, зовсім не з необачності. На флешці зміненим голосом була записана грізна вимога до бідолашного фермера-«куркуля» з попередженням про гірше, якщо не виконає наказу «месників». Ті зажадали сплатити їм «данину» в розмірі ні мало ні багато — чотирьох біткоїнів.

Сьогодні аж ніяк не всі на селі та й у місті до пуття розуміють, що це таке — біткоїни. Зате виходить, що зловмисники вже діють за сучасними можливостями і технологіями. Грамотні, коротше. Бо йдеться про так звану криптовалюту, тобто цифрові кошти, якими можна здійснювати будь-які грошові розрахунки без участі не лише держави, а й банку. А це значить: якщо операція виявиться оборудкою, то крайнього ніколи не знайти.

До речі, досі достеменно не відомо, хто вигадав ці біткоїни. Світ знає тільки псевдонім винахідника, хоч аналітики припускають, що під ним ховається цілий гурт розумак. Ці спритники кільканадцять років тому «ощасливили» людство привабливим майбутнім, коли кожний матиме змогу кому завгодно переказувати грошові знаки через Інтернет в обхід будь-якої фіксації фінансових операцій. Та тільки чи це нас і потерпілого фермера з Жемчужного сьогодні цікавить і хвилює? Погодьтеся, що перейматися доводиться тим, чи ж піймають та затримають розбійників, які залякують селян гранатами під виглядом «борців за справедливість».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове