Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Білі плями газових боргів

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Стало відомо, що Велика палата Верховного Суду (ВС) визнала правомірним нарахування облгазами температурних коефіцієнтів населенню. Причому це рішення останньої інстанції, яке оскарженню не підлягає. Отже, чи варто боятися багатотисячних стягнень?

ПРО ТЕМПЕРАТУРНІ коефіцієнти «Сільські вісті» вже писали (зокрема, див. матеріал «Газова індульгенція. За чий рахунок?» у номері за 3 серпня 2021 р.). Суть, нагадаємо, полягає в тому, що з 2018 року облгази почали нараховувати населенню суми за «мороз». Мовляв, у холодну погоду газ стискається, його використовують більше, ніж показує лічильник, відтак треба привести обсяги палива до «стандартних умов» — температура +20ОС і тиск 760 мм ртутного стовпчика. Наказ щодо запровадження цих коефіцієнтів за №216 був виданий Міненерго 2004 року. На нього відповідно й спиралися оператори газорозподільних мереж (ГРМ) та газзбути.

Така практика, певна річ, не сподобалася споживачам, які не раз з успіхом оскаржували донарахування в судах першої інстанції. До речі, Нацкомісія, котра здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в цьому разі виявилася на боці населення, не раз заявляючи, що втрати від стискання газу вже закладені у тариф на його розподіл. Комісія у листопаді 2018 року прийняла 42 постанови, які забороняють операторам ГРМ нараховувати «температурні» коефіцієнти. Ці суми визнав незаконними й Антимонопольний комітет, у грудні 2019-го ухваливши 16 рішень, за якими штрафи газівникам сукупно сягнули 278 мільйонів гривень. Проте останні теж у вус не дули — зверталися до судів. І от, виходить, успішно.

Експерти пояснюють, чому саме таке рішення прийняв Верховний Суд. Насамперед у нормативній базі чітко не виписано, що нараховувати температурні коефіцієнти населенню не можна. Отож приватний бізнес законів не порушив. Далі — більше: у липні Верховна Рада ухвалила закон щодо списання боргів теплокомуненерго, газзбутів та облгазів за використане паливо станом на 1 травня 2020 року, які перевищують 100 мільярдів гривень (частина з них стосується групи підприємств Д. Фірташа). Виходить, що держава в особі парламенту, зобов’язавшись списати заборгованість, у тому числі й за «морозними» коефіцієнтами, визнала законність нарахування останніх. Ось така заковика…

Утім, є нюанс, кажуть юристи. Верховний Суд правильність нарахувань не перевіряв. Тому в усій цій історії залишилося чимало «білих плям». Якщо, за логікою рішення, держава припустилася помилки, чітко не визначивши свого часу законність застосування температурного коефіцієнта, то має виправитися: перевірити «заднім числом» коректність нарахувань. Та чи буде це зроблено? Ще така подробиця: в одне становище поставлені побутові споживачі, котрі оплачують усе, що їм нараховують, і судяться в разі незгоди, і ті, хто не платить. Виходить, за других погашатиме борги держ­бюджет (із грошей платників податків, звісно, тобто частково того ж населення), а чи компенсують витрати першим?..

Напевно ясно тільки те, що законність стягнення «морозних» коефіцієнтів встановлена виключно до листопада 2020-го. Тобто нарахування пізніше цього періоду вже не є правомірним: із 1 січня цього року приведення до стандартних умов при визначенні об’єму спожитого газу не застосовується, бо його вартість врахована у тарифі на розподіл (власне, як і пояснювала раніше НКРЕКП). Для побутових споживачів, звичайно, новина хороша — нарешті цей головний біль мине. Але рішення ВС може містити небезпеку в іншій площині: імовірно, послуговуючись зазначеним у ньому принципом, відтепер до будь-якої встановленої державою ціни приватники зможуть додавати не включені витрати, якщо вони прямо не заборонені законодавством.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове