Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Бджолиний віск

Наталія ПОТУРАЙ, апітерапевт.

Усі бджоли у віці 12-18 днів через спеціальні залози, розміщені на черевці, виділяють віск. Від контакту з повітрям він застигає. Бджоли лапками знімають ці пластинки зі свого тіла, пережовують, додаючи спеціальну рідину. Для них це будівельний матеріал. А для людей — речовина для оздоровлення, а також для виготовлення свічок.

Як визначити якість воску

НАТУРАЛЬНИЙ бджолиний віск має бути без сторонніх домішок. Його колір — білуватий або сіруватий, а також різних відтінків жовтого, коричневого. У нього приємний медово-восковий, іноді медово-прополісний запах (окрім білого воску). Якщо вдарити молоточком, грудка натурального бджолиного воску легко розколюється. Він без зусиль розминається пальцями, стаючи пластичним, без ознак жирної маси.

Натуральний бджолиний віск без смаку, майже не липне до зубів. Тоді як із домішками, наприклад, стеарину, каніфолі чи будь-якого іншого жиру, прилипатиме до зубів. Якщо шматочок опустити в 44-градусний спирт, то натуральний потоне, фальсифікований спливе.

Віск має необмежений термін зберігання, його можна нагрівати, розтоплювати, використовуючи знову.

Оздоровча дія

БДЖОЛИНИЙ віск — це біологічно активний продукт, який із глибокої давнини використовують у медицині. Його цінність полягає в протизапальних, загоювальних властивостях. Також є позитивні результати антибіотичних властивостей деяких складників воску, тож його застосовують при лікуванні ран, опіків, запальних процесів. Оздоровча дія значною мірою пояснюється вмістом у ньому вітаміну А, що сприяє відновленню клітин. У 100 грамах воску міститься 4 грами вітаміну А, тоді як у такій же масі моркви його лише 0,01 грама.

Сам по собі віск використовують в оздоровленні не дуже часто, зазвичай його поєднують з іншими засобами, здебільшого у вигляді мазей, пластирів, свічок, кремів і бальзамів.

Знаменита мазь Фур’є

ОДНІЄЮ з найпопулярніших мазей на основі бджолиного воску є мазь Фур’є, або, як її ще називають, монастирська. Для її приготування потрібно 250 мл соняшникової олії, 40 г воску, половинка яєчного жовтка. Олію налити у невелику ємність і розігріти до 35-40 градусів, обережно додати шматочки воску, розмішуючи його до повного розчинення. Окремо розтерти половинку жовтка круто звареного курячого яйця, додаючи його маленькими порціями в олійно-воскову суміш. Вона почне пінитися й підніматися, тому потрібно зняти її з вогню і продовжувати помішувати. Через кілька хвилин повернути суміш на вогонь, не доводячи до кипіння, вимішати до однорідної маси й дати відстоятися, щоб випав осад. Опісля перецідити теплу мазь крізь марлю, помістити в стерилізовану баночку, закрити, охолодити й зберігати в холодильнику.

За гаймориту скрутити джгутик із марлі, змастити маззю, вставити в ніздрі та потримати 20-30 хвилин. Цю процедуру слід повторити кілька разів протягом дня, а за потреби кілька днів поспіль. Мазь «пробиває» гайморові пазухи й витягає гній.

При отиті, в тому числі гнійному, джгутик із марлі, змащений маззю, вставити у вухо. За потреби змінювати джгутик, одночасно змащуючи маззю за вухом.

У разі наривів, абсцесів у горлі, гнійної ангіни шматочок натуральної тканини з маззю прикладати до шиї, накривши целофаном і обмотавши теплим шарфом. Якщо кілька разів за ніч прикладати нову порцію мазі, до ранку стан може значно поліпшитися.

За чиряків, ран, набряків або суглобового болю слід наносити мазь на ніч на хворе місце, укутуючи його.

Проти зубного болю маззю обмазати хворий зуб і ясна.

За фурункулів мазь густо нанести на бинт, прикласти до проблемного місця й закріпити пластиром. Пов’язку змінювати кілька разів протягом дня.

Маленький шматочок затверділої мазі, введений у задній прохід, допоможе при геморої.

Мазь прикладають у разі опіків І або ІІ стадій, за наявності почервоніння, пухирів і неглибоких ран. Це можна робити як мінімум через 12 годин після травмування, змінюючи пов’язку двічі-тричі на день.

Протипоказання: алергія, індивідуальна непереносимість.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове