Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Сольовий розчин проти алергійного риніту

 

«У мене алергійний риніт, рани з лівого боку в горлі, багато слизу, нестерпний свербіж у носоглотці. Як позбутися цього?»

Марія К.

Чернівецька область

 

РАНИ в горлі, так само, як і рясне потовиділення, не характерні для алергійного риніту. Потрібно звернутися до отоларинголога та сімейного лікаря, щоб вони встановили точний діагноз, відповідно призначивши лікування.

За алергійного риніту може бути багато виділень із носа, утруднене носове дихання, часте чхання, головний біль. Під час загострення хвороби обов’язково треба приймати антигістамінні препарати, які призначає лікар, та препарати, що вимиватимуть накопичення слизу, виділень із носа. Це можуть бути або фізіологічні, або сольові розчини, які є в аптеках.

Сольовий розчин можна приготувати й удома. Чайну ложку солі без вершка (краще морської) розчинити в склянці теплої води, добре розмішати й промивати ніс. При цьому треба дотримуватися певних правил. Голову нахилити вниз прямо. Солоний розчин вливати в ніздрі по черзі спринцівкою або шприцем без голки. Вода, вимивши слиз, витікатиме з носа. Нахиляти голову ліворуч чи праворуч не варто, оскільки це може призвести до побічних ефектів. Таке промивання носа робити тричі на день до поліпшення стану.

Разом із цим необхідні процедури для дихання. Для цього використовують спеціальні пристрої у фізкабінетах. Читачці треба неодмінно звернутися до лікаря-отоларинголога або алерголога. Дуже важливо побороти симптоми алергії й відновити носове дихання.

Звичайно, тут важливе також харчування. Треба виявити алерген, який спричинив такий стан, і позбутися його. Це може бути якийсь косметичний чи господарський засіб, котрий читачка застосовує для прибирання оселі. Алергеном може бути і якийсь харчовий продукт.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Гігрома боїться компресів із жовчі

 

«Кілька місяців тому на зап’ястку з’явилося затвердіння, почала боліти рука. Лікарі встановили діагноз: гігрома. Можливо, є якісь народні методи, які допомогли б мені позбутися цього?»

Валентина С.

м. Бориспіль

Київської області.

 

ГІГРОМА — доброякісне утворення, кіста, яка формується із синовіальної оболонки суглоба чи із синовіальної оболонки сухожиль. Її ознакою є своєрідна ґуля на зап’ястку, яка створює певні незручності, а інколи й болить. Уміст гігроми зазвичай серозний, іноді серозно-слизовий або фіброзний, тобто зі специфічними згустками, які називають «рисовими зернами».

Народні методи рекомендують компреси з жовчі (її можна придбати в аптеці чи купити на базарі, там, де продають м’ясо). Такий компрес зручно робити на ніч. Поступово, за тиждень-два, гігрома розсмоктується.

Із фізіотерапевтичних процедур використовують ударно-хвильову та ультразвукову терапію, яка знімає набряк і запалення, а також сприяє розволокненню капсули. Окрім того, застосовують лазеротерапію для стимуляції регенерації тканин. Ці фізіотерапевтичні процедури призначає лікар.

Фізіотерапія зазвичай допомагає впоратись із захворюванням, але якщо лікування консервативними методами не усуває гігроми, потрібне хірургічне втручання.

Володимир ГУРТОВИЙ,

лікар нетрадиційної

медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове