Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Гірчичники не для дитини

Марія ВАНДА,
сімейний лікар.

Є способи лікування дітей, яким батьки повністю довіряють: гірчичники, банки, компреси на шию, гарячі ванни для ніг. Чи такі вже вони помічні й корисні?

НАСПРАВДІ недуги, для лікування котрих нібито необхідні гірчичники, чудово виліковуються й без них. До того ж вони часто спричиняють опіки, а також значні дихальні алергічні вияви.

Немає жодної підстави говорити і про ефективність банок. Як показали сучасні дослідження, синці від них утворюються не тільки на шкірі спини, а й на плеврі, що не бажано для бронхолегеневого відділу. Але й це ще не все. На думку багатьох спеціалістів, застосування банок може сприяти поширенню інфекції в організмі.

У багатьох популярних виданнях можна прочитати, що дуже корисними є зігрівальні компреси на шию, їхня теплова дія нібито добре впливає на бронхи. Однак наукових підтверджень цьому немає, до того ж у будь-якому разі ви нагрієте не бронхи, а шкіру шиї. Шкоди особливої від цього не буде, але у дитини може з’явитися неприємне відчуття.

Численні «знавці» радять при грипі парити ноги. Однак, роблячи це за підвищеної температури тіла, ми створюємо додаткове навантаження на серце. А це вкрай шкідливо, особливо для дитини.

Досить сумнівна й ефективність парових інгаляцій. Ба більше, в деяких випадках вони можуть бути небезпечні для малюка. Наприклад, при вірусному крупі. Ось що пише з цього приводу відомий харківський лікар-педіатр Євген Комаровський: «Одна з причин крупу — накопичення в отворі горлянки сухого слизу. При вдиханні теплого вологого повітря слиз набрякає, зволожуючись, присохле до стінок горлянки та трахеї харкотиння відторгується, стає легше його відкашлювати. Саме тому для дорослої людини парові інгаляції вельми ефективні. Але дитина іноді не в змозі відкашляти набряклий слиз (слабкі дихальні м’язи, менший об’єм повітря, що вдихається-видихається, слабша сила кашльового поштовху, значно вужчий отвір горлянки). Набряклий слиз може перекрити отвір горлянки, і дитина ризикує загинути від ядухи. І якщо 100 дітей відкашляються, а 101-ша задихнеться — це вже достатня підстава, щоб заявити: «В жодному разі!». Пара гірчиці дуже часто викликає в дітей спазм горлянки — додатковий привід для ядухи».

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове