Архів
П’ятниця,
24 грудня 2021 року

№ 95 (19943)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Якщо відмовляють в укладенні декларації

Микола ГРУДЕНЬ.

Останнім часом до редакції почастішали листи від читачів, які своєчасно не встигли укласти декларації з лікарем із різних причин. Нині, як з’ясувалося, зробити це непросто. У багатьох випадках вони одержують відмову. Як бути далі?

— ПОНАД 32 мільйони українців уже обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра, — пояснила кореспондентові «СВ» начальник відділу роботи з договорами щодо надання первинної медичної допомоги Департаменту договірної роботи Національної служби здоров’я України Т. О. БАЛТЯН. — Якщо хтось досі цього не зробив або його лікар звільнився, чи сама людина просто вирішила змінити лікаря, варто укласти декларацію якнайшвидше. І ось чому. Кожен пацієнт, який підписав декларацію про обслуговування у сімейного лікаря, має право на безоплатний пакет медичних послуг, до якого входять спостереження за станом здоров’я, вакцинація за державним календарем, надання консультацій, аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин), ЕКГ, вимірювання тиску, направлення за потреби до вузьких спеціалістів, на аналізи та обстеження, котрі не входять до пакета на первинці, та інше.

Також пацієнти з укладеною декларацією мають можливість отримувати «Доступні ліки» від найпоширеніших хвороб безоплатно або з незначною доплатою. Електронний рецепт на «Доступні ліки» за такими захворюваннями, як цукровий діабет ІІ типу, бронхіальна астма, серцево-судинні захворювання, виписує виключно сімейний лікар або терапевт.

Пацієнт може укласти декларацію з будь-яким терапевтом, сімейним лікарем або педіатром, до якого звертався раніше, або скористатись рекомендацією друзів чи рідних. Якщо такого кандидата немає, лікаря варто обирати іншим шляхом.

Для початку знайти медичний заклад, який надає первинну допомогу. Перелік закладів є на сайті НСЗУ в розділі «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги». Щоб побачити список прізвищ лікарів у найближчій лікарні, необхідно обрати у фільтрах потрібний населений пункт і заклад. Навпроти кожного лікаря є позначка: зелена галочка або зелена стрілочка. Галочка означає, що лікар не підписує декларацій, бо вже досяг ліміту пацієнтів. Стрілочка — що вільні місця ще є. Дізнатись про вільних фахівців можна і за номером 16-77, а також в реєстратурі лікарні. У кожного лікаря є ліміт декларацій. Для терапевта лімітом є 2000, для сімейного лікаря — 1800, для педіатра — 900.

Не мають права відмовляти в підписанні декларації через наступні причини:

— місце реєстрації та проживання;

— вік, стать, соціальний статус, матеріальне становище (виняток — вікові обмеження для педіатрів та терапевтів);

— історія хвороби пацієнта (хронічні та інші захворювання не є причиною для відмови);

— відсутність паспорта — замість нього для підписання декларації можна використати тимчасове посвідчення громадянина України; посвідку на постійне проживання в Україні; посвідчення біженця; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

— людина є внутрішньо переміщеною особою.

Спеціаліст НСЗУ наголосила: якщо в медичному закладі є лікарі, які ще не досягли ліміту декларацій, але пацієнту все одно відмовляють у підписанні декларації, необхідно звернутися до керівника закладу. Якщо це не допомогло, треба апелювати до місцевого департаменту охорони здоров’я та до НСЗУ. Зокрема, написати лист на поштову адресу: м. Київ, просп. Степана Бандери, 19, індекс 04073, або на електронну адресу info@nszu.gov.ua, залишити повідомлення у формі зворотного зв’язку на сайті НСЗУ — nszu.gov.ua.

Правильно скласти скаргу до НСЗУ так.

1. Зазначити прізвище, ім’я та по батькові, дату народження (у форматі день, місяць, рік народження) і дату події, яка сталась.

2. Правильно вказати назву лікарні. Цю інформацію можна отримати в реєстратурі закладу, на сайті місцевого департаменту охорони здоров’я або на сайті НСЗУ.

3. Вказати посаду, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка відмовила в укладанні декларації, детально описати ситуацію.

4. Зазначити контакти, які допоможуть зв’язатися з пацієнтом: номер телефону, електронну адресу.

Крім того, можна пошукати лікаря в приватному медичному центрі. Приватні заклади і лікарі приватної практики (ФОП) також підписують договори з НСЗУ на надання безоплатних послуг. Кількість таких лікарів постійно зростає.

Знайти такого лікаря також можна на сайті НСЗУ в розділі «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги». Обрати у фільтрах форму власності закладу — приватна або ФОП — і перевірити, можливо, поряд є лікарі, з якими ще можна підписати декларацію. Або зателефонувати за номером 16-77, щоб оператор контакт-центру підказав таку інформацію.

Т. Балтян звернула увагу, що невідкладну допомогу або допомогу при підозрі на коронавірус можна отримати без декларації. Якщо є підозра на COVID-19, людина має право на безоплатну консультацію та забір матеріалів для тестування на коронавірус. Також декларація не потрібна, щоб зробити щеплення проти цього небезпечного вірусу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підозра п’ятому президентові
Читати
Криза не минає
Читати
Поповнено перелік військовозобов’язаних
Читати
Заборона законна
Читати
Скільки коштує спробувати сили
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове