Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Свято наближається

Різдво з лісовими красунями

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

На Львівщині розпочалася щорічна «ялинкова кампанія», в рамках якої державні лісогосподарські підприємства взялися до заготівлі новорічних дерев і охорони шпилькових насаджень. Днями в реіоні у продажу з’являться лісові красуні…

МАЙЖЕ дев’ять тисяч деревець-ялинок планують продати в цьому сезоні лісові господарства області, а якщо попит перевищуватиме цю цифру, то їх заготівлю можна буде збільшити відповідно до затверджених лімітів. До речі, в недалеких часах реалізація ялинок в краї сягала й до мільйона штук. Поступове зниження заготівлі новорічних дерев обумовлено декількома позитивними в екологічному плані причинами: насамперед громадяни нині обирають ялинки в горщиках, деякі облюбували мотанки, а хтось віддає перевагу штучним...

Так чи інакше, традиційний символ святкування Різдва і Нового року в цьому разі не лише не страждає, а, навпаки, набирає розмаїття.

Нині особливу популярність мають ялинки в горщиках. Таку після Різдвяних свят можна буде ще й висадити біля свого будинку. Однак, враховуючи вибагливість такого деревця, не полінуйтесь при купівлі вислухати рекомендації лісівників щодо правильного догляду за ним.

І сьогодні, напередодні Різдва та Нового року, лісівники області приготували вирощені на своїх плантаціях деревця, реалізацію яких проводитимуть у дворах лісництв, лісгоспів, на ринках районного та місцевого значення, у Львові...

Під головуванням першого заступника начальника Львівського ОУЛМГ, головного лісничого Ярослава Целеня на міжвідомчій виробничій нараді з нагоди початку ялинкової кампанії 2021-2022 років на Львівщині за участі заступника голови ОДА Юрія Бучка, представників правоохоронних та природоохоронних органів, головних лісничих всіх державних лісогосподарських підприємств було ретельно розглянуто питання охорони, заготівлі, маркування та реалізації новорічних ялинок.

Лісівники радять купувати тільки «легальні» ялинки, оснащені захисними бирками для електронного обліку, які унеможливлюють обіг дерев, отриманих злочинним браконьєрським шляхом. Бирка зі штрих-кодом містить інформацію про походження деревця — місце заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування. Завдяки цьому кожен покупець із власного смартфона може перевірити, звідки лісова красуня, що прикрашатиме його оселю на свята.

Орієнтовна цьогорічна вартість ялинок 1-3-метрових заввишки становитиме від 100 до 350 гривень. На сайтах лісогосподарських підприємств можна дізнатися про ціну на новорічну красуню залежно від породи та висоти деревця.

Тим часом на всіх підприємствах від початку грудня почали діяти мобільні групи зі співробітників державної лісової охорони, екологів і поліції, які братимуть участь у спільних рейдах щодо охорони хвойних насаджень. Вони проводитимуть перевірку документів на право придбання, перевезення та реалізації новорічних деревець. Порушників притягуватимуть до відповідальності згідно із чинним законодавством. За кожне зрубане хвойне дерево накладатиметься штраф і стягуватиметься збиток. Браконьєр, який зазіхнув на зелену красуню, що росте на території лісового фонду України, відшкодує від 510 гривень, окрім того, йому нараховуватиметься шкода, завдана лісовому господарству, розмір якої за одне деревце залежно від діаметра становитиме від 546 гривень і більше. Тож чи вправданими будуть такі дії?

А всім українцям — щасливого Нового року, смачної куті і миру!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове