Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

«Полинно буяє чорнобильський шлях...»

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Ми живі, і це незбагненний подарунок долі, що ті чорні полини відійшли у далину 35 років. І приходять нові покоління, що не знали тієї атомної біди. Проте вони зачаїлися, підступні смертельно небезпечні частки атома, що вирвався на волю, вони невидимо ранять, забирають здоров’я і життя сучасників. Надто тих, котрі голіруч рятували людство від апокаліпсиса.

МИ НІЧОГО не маємо права забувати. У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається в Україні 14 грудня, була відкрита фотовиставка «Погляд через об’єктив». Ходиш залою, і завмирає душа. Мимоволі лягають на серце Лінині рядки: «Ми атомні заложники прогресу. Вже в нас нема ні лісу, ні небес. Так і живем од стресу і до стресу, абетку смерті маємо — АЕС».

На виставці представлені світлини фотографа Андрія Кащеєва, який працює під псевдонімом Аристарх Аменхотепович, із Чорнобильської зони відчуження. Унікальні фото зроблені 2007-го, через 21 рік після Чорнобильської катастрофи.

За словами заступниці директора музею Вікторії Водоп’ян, музей досі не мав експонатів про цю сторінку в історії України. Репрезентовані фото передають атмосферу українського міста, в якому 35 років тому, 26 квітня 1986-го, сталася атомна катастрофа.

Про унікальність 70 світлин, зроблених у Чорнобильській зоні, розповів один із ліквідаторів, голова Запорізького обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Спілка інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» Євген Пєгов. Він наголосив, що цей «мертвий Чорнобиль очима живих чорнобильців» торкається серця не тільки очевидців, ліквідаторів, а й тих, хто народився вже після аварії на енергоблоку.

Присутні на відкритті фотовиставки ліквідатори Чорнобильської катастрофи розповіли школярам і студентам, відвідувачам експозиції, про деталі операції із ліквідації наслідків вибуху.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове