Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Шамоні-1924 до Пекіна-2022

Бронзово-золотий успіх Віктора Петренка

Микола МОТОРНИЙ.

XV зимові Олімпійські ігри відбулися з 13-го по 28 лютого 1988 року в канадському місті Калгарі.

СПЕЦІАЛЬНО до Олімпіади в Калгарі і сусідньому містечку Кенморі було побудовано п’ять нових спортивних об’єктів та реконструйовано кілька вже існуючих. Після закінчення Ігор споруди стали тренувальними базами для спортсменів і місцями відпочинку для городян і туристів.

Упродовж 88 днів по країні проходила естафета олімпійського вогню. Факел подолав 18 тисяч кілометрів не тільки в руках бігунів, а й на снігокатах і собачих упряжках. Це була одна з найдовших естафет вогню за історію зимових Олімпіад.

До Калгарі прибуло 1423 спортсмени з 57 країн. Вперше на зимові Ігри приїхали спортсмени з таких теплих країн, як Антильські острови, Гватемала, Фіджі та Ямайка. Це була остання Олімпіада, на якій виступали збірні СРСР і дві німецькі.

На Олімпіаді в Калгарі показовими виступами були представлені фристайл, шорт-трек і керлінг, що стали повноправними олімпійськими дисциплінами на наступних Іграх. Крім того, вперше до програми були внесені нові гірськолижні дисципліни — альпійське двоборство і слалом-супергігант. Жінки вперше змагалися на дистанції 5000 метрів зі швидкісного бігу на ковзанах.

Олімпійські ігри отримали новий 16-денний формат, який застосовується до сьогодні. Були випробувані кілька технологічних спортивних новинок — «легкі» ковзани з вінілу і вдосконалені конструкції бобів і саней.

Ігри 1988 року, як і попередні, пройшли при незаперечному лідерстві спортсменів СРСР і НДР. У складі радянської команди було 117 спортсменів із семи союзних республік, зокрема УРСР. Цього разу радянські спортсмени змогли обійти німецьких і за кількістю нагород (29 проти 25), і за їх якістю (на дві золоті медалі більше). З 11 медалей вищого ґатунку, виграних радянськими олімпійцями, п’ять були завойовані в лижних гонках у чоловіків і жінок. Дві золоті нагороди завоювали радянська лижниця Тамара Тихонова. В обох дисциплінах парного фігурного катання перші і другі місця посіли представники Радянського Союзу. Збірна СРСР перемогла і в хокейному турнірі. Тоді як спортсменам НДР не було рівних у санному спорті — в трьох дисциплінах вони завоювали шість нагород із дев’яти. Відзначилися олімпійці зі Східної Німеччини і в змаганнях ковзанярів, вигравши 13 медалей.

Ще гірше, ніж на попередній Олімпіаді в Сараєві, виступили американські спортсмени. За кількістю медалей команда США фінішувала дев’ятою, завоювавши по три нагороди в ковзанярському спорті і фігурному катанні. На одну медаль менше здобули господарі XV зимових Ігор, але жодної золотої.

XVI зимові Олімпійські ігри приймав Альбервіль.

ПІСЛЯ зимових Олімпійських Ігор 1924 року в Шамоні і 1968-го — в Греноблі це були треті зимові Ігри, які проводилися на території Франції.

Вони тривали з 8-го по 23 лютого 1992 року, на них приїхало понад 1800 спортсменів із 64 країн світу.

Альбервіль столицею Олімпіади можна вважати з великою натяжкою. У цьому місті було розіграно менше третини всіх комплектів медалей. Усе тому, що спортивні об’єкти були зосереджені не в одному місці, а розкидані по 12 найближчих до Альбервіля селищах і містечках. У зв’язку з цим побудували не одне велике Олімпійське селище, а шість маленьких. Після змагань місцевий муніципалітет знайшов їм застосування, а ось значних розмірів «Театр церемоній», де відбулися відкриття і закриття Олімпіади, незабаром розібрали до самої основи. Факел із вогнем на церемонію відкриття доправили на надзвуковому літаку «Конкорд».

Уперше на зимовій Олімпіаді розігрувалися медалі у трьох дисциплінах (шорт-трек, лижні гонки вільним стилем і жіночий біатлон). 16-річний фін Тоні Ніємінен виграв у стрибках із трампліна, завоювавши дві золоті та одну бронзову медалі. Він став наймолодшим чемпіоном на зимових Олімпійських іграх. Чоловіча олімпійська збірна Норвегії з лижних гонок виборола всі золоті медалі. Крім того, представники цієї країни зайняли весь п’єдестал у лижній гонці на 30 кілометрів.

«Срібло» в слаломі здобула Аннеліз Кобергер із Нової Зеландії. Це була перша медаль зимових Олімпійських ігор, виграна представником Південної півкулі, і досі залишається єдиною в колекції зимових нагород збірної Нової Зеландії.

Після розпаду Радянського Союзу на Олімпіаду в Альбервіль приїхала команда, яка мала неофіційну назву збірна СНД і виступала під гімном і прапором Міжнародного олімпійського комітету. До її складу входили шість держав: Росія, Білорусь, Україна, Казахстан, Узбекистан, Вірменія. Спортсмени об’єднаної команди змогли завоювати 23 медалі, 9 з яких виявилися найвищого ґатунку.

Прибалтійські республіки колишнього СРСР — Естонія, Латвія і Литва, а також колишні югославські республіки Словенія і Хорватія виступали окремо. Команди НДР та ФРН, навпаки, об’єдналися вже як одна збірна Німеччини.

У жіночих лижних гонках найуспішнішими виявились спортсменки збірної СНД. Героїнею стала Любов Єгорова. У біатлоні лідерство захопили спортсмени Німеччини, Франції та збірної СНД. Зі швидкісного бігу на ковзанах велику перевагу мали німці. У фігурному катанні тріумфували спортсмени команди СНД.

Одеський фігурист Віктор Петренко (на фото) (тренер — Галина Змієвська) виступав на олімпійських турнірах у чоловічому одиночному розряді і в Калгарі, і в Альбервілі. З обох Олімпіад Віктор повертався з олімпійськими медалями. У Канаді наш співвітчизник здобув «бронзу», а з Альбервіля привіз золоту медаль. Крім того, він триразовий чемпіон Європи, чемпіон світу. Сьогодні Віктор Петренко працює тренером, бере участь у різноманітних благодійних спортивних заходах, кошти від яких ідуть на допомогу дітям України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове