Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Великі гроші на велику брехню

Василь ПІДДУБНЯК.

НА ДЕЗІНФОРМАЦІЮ про «російський Крим» і «ворожу Україну» щороку з бюджету окупованого Криму виділяються мільйони рублів за статтею витрат «інші питання у сфері ЗМІ». Про це народний депутат України Рустем Умєров наголосив в Анкарі під час конференції на тему порушення прав людини та становища кримських татар в окупованому Криму, повідомляє власкор Укрінформу.

«Росія продовжує робити все можливе для придушення ненасильницького опору кримських татар у Криму: лякає, ув’язнює та катує кримських татар на півострові. Водночас веде гібридну масову інформаційну війну проти України. Співаки, актори, спортсмени, а зараз і блогери в TikTok та Instagram, так звані лідери ідей і думок, стали інструментами великої пропагандистської машини Кремля», — сказав Умєров.

Окупаційна влада знесе пів села

ЗАДЛЯ прокладання відрізка ділянки автотраси Таврида, що веде в Ялту, в селі Зарічне Сімферопольського району буде вилучено 177 ділянок і знесено 58 будинків. Багато кримчан проти цього варіанта будівництва, за інформацією видання «Крим. Реалії».

Селяни просили окупаційну владу прокласти дорогу в обхід села та Аянського водосховища військовим полігоном, який контролює міноборони Росії. Проте їм розповіли, нібито там відмовили. Суперечка триває вже два роки. Люди зустрічались із так званим російським главою Криму Сергієм Аксьоновим, однак це не внесло жодної ясності у справу.

Польський жест доброї волі

У КИЄВІ в приміщенні організації «Кримський дім» відбулася передача комп’ютерного обладнання рідним полонених, які зникли безвісти, та політв’язнів, які утримуються в Росії та окупованому Криму. Про це йдеться у повідомленні Укрінформу із посиланням на Крим.Реалії.

Проєкт фінансується у рамках польського співробітництва з розвитку міністерства закордонних справ Польщі. Комп’ютерну техніку вручала дружина посла Республіки Польща в Україні Моніка Капа-Цихоцька: «Я дуже рада, що моя країна допомагає та бере участь у документації того, що відбувається у зв’язку з російською окупацією. Ми раді допомогти вам проявити себе та боротися. Ми пам’ятатимемо про те, що відбувається у Криму».

Паспорти з двоголовим орлом — нікчемні

УКРАЇНА не визнає чинними російські паспорти, які були видані насильницьким шляхом громадянам України в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованому Криму. Про це у програмі «Погляд з Банкової» телеканалу «Дом» заявив представник Президента у Конституційному суді України Федір Веніславський.

«Ми вважаємо, що ці дії (Росії. — Ред.) порушують міжнародні стандарти у галузі прав людини, Загальну декларацію прав людини, Конвенцію про захист прав людини та основних свобод. Тобто в цьому випадку, на наш погляд, ці документи (російські паспорти. — Ред.) є нікчемними й тому вони до особливих юридичних наслідків не призводять», — пояснив народний депутат.

Злочини строку давності не мають

СБУ розсекретила архівні документи, які викривають злочини радянської влади у Криму. Тепер матеріали є у вільному доступі. На презентації про розсекречені архіви розповіли працівники Служби безпеки України та Галузевого державного архіву.

У переліку — 106 архівних справ, що висвітлюють репресії радянських органів державної безпеки у Криму. З них оприлюднили електронні копії 30 справ. Матеріали мають важливе значення в умовах гібридної війни з Росією і тимчасової закритості кримських архівів. До кінця року сумна колекція поповниться протоколами засідань трійки УНКВС Кримської АРСР та актами про виконання смертних вироків у Криму впродовж 1937-1938 років.

Уже й незрячих відловлюють

КРИМСЬКА окупаційна влада звинуватила жителя півострова Олександра Сізікова у захопленні влади на Росії та організації терористичної групи. Чоловік з 2009 року є повністю сліпим.

Але це не зупинило окупаційні силові структури, передає Depo.ua із посиланням на Qirim news. Адвокатка Сізікова Ліля Гемеджі заявила, що йому під час обшуку підкинули «заборонену» літературу, хоча Олександр може читати лише текст, написаний шрифтом Брайля. «Це стандартна практика з боку правоохоронних структур та органів слідства для того, щоб зміцнити доказ та посилити звинувачення. Казус із Сізіковим показав неспроможність органів слідства проводити нормальне попереднє розслідування відповідно до закону», — зауважила Ліля Гемеджі.

Марафон від Нью-Йорка до Лондона

У ЛОНДОНІ за ініціативи «Нової пошти» відбувся «Марафон, який ніхто не хоче бігти». Його мета — привернути увагу громадськості до проблеми окупації Росією територій Криму, а також Донбасу. Про це повідомляє UA.

«Марафон, який ніхто не хоче бігти» розпочався в українському Нью-Йорку Донецької області 7 грудня — всього за кілометр від лінії фронту — у день знаменитого Нью-Йоркського марафону. У столиці Великої Британії підтримати українців зібралися десятки охочих. Вони пробігли 5 км навколо озера в Гайд-парку, поділилися інформацією про волонтерські організації в Україні, розповіли, як зробити пожертвування для українських військових.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове