Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Паслін чорний

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ВІДНЕСЕННЯ цього виду пасльону до лікарських рослин обумовлене його структурою, що містить, окрім дубильних і фарбувальних речовин, органічні цукри і кислоти, а також каротин. Якби його склад обмежувався тільки цими інгредієнтами, то він сприймався б виключно як фармакологічна сировина або народний цілющий засіб, ну і ще як кулінарний продукт. Але наявність у ньому глікоалкалоїдів і гіркого глікозиду дулькамарин, тобто сильних природних отрут, змушує ставитися до пасльону чорного з деяким побоюванням.

Повністю дозрілі чорні ягоди зміцнюють імунітет. Їх можна споживати у вигляді варення або у складі випічки.

В епоху стресів дуже затребуваною стала заспокійлива дія пасльону чорного на нервову систему. Він також здатний знімати больові відчуття, володіє жовчогінною і відхаркувальною діями, сприяє зниженню високої температури, ефективно бореться із запальними і ревматичними процесами. Шкіра, сечовий міхур і сечостатеві шляхи рятуються з допомогою пасльону від своїх специфічних захворювань. А ще він помічний для людей, які страждають на атеросклероз і гіпертензію.

Не всі знають, що за далеких часів на Русі паслін застосовувався для поліпшення гостроти зору. Використовується ця рослина і комплексно, і для конкретних захворювань.

Ось деякі рецепти.

Полоскання горла за ангіни. Не лише при цій недузі, а й при дифтерії допомагає полоскання горла соком пасльону чорного, заздалегідь розбавленого в остудженій перевареній воді. На літр води — три столові ложки соку.

При нежитю. Він мине набагато швидше, якщо застосовувати закапування в кожну носову пазуху 2-3 крапель соку з пасльонового листя.

При кашлі. Трава пасльону (5-10 г), настояна протягом пів години в півлітровій ємності з окропом, чудово виліковує від спастичного кашлю. Теплий настій приймають тричі на день по три чверті склянки. За бажання можна додати меду.

При геморої. Запалені гемороїдальні вузли (а також нариви, щоб швидше дозрівали) лікують пасльоновим листям, що прикладається як сухим у розмоченому стані, так і свіжим. Змащувати вузли можна ще сумішшю золи кореня пасльону з кунжутною олією. Для лікування геморою також можна закип’ятити у склянці води 2-3 столові ложки плодів пасльону і після двогодинного настоювання і проціджування випити впродовж дня усю склянку, розділивши на чотири рівні порції.

При ревматизмі. Вживаючи приготовлений із пасльону квітковий настій при захворюванні на ревматизм, необхідно суворо дотримуватися встановленого дозування (3-4 столові ложки на день). У склянку окропу вкинути одну ложку квіток, укутати. Дві години настоювати, потім процідити.

Важливо! Не перевищувати дозу!

За шлунково-кишкових захворювань. Ягоди пасльону, заварені в киплячій воді, швидко, зазвичай за першу ж добу, допоможуть відновити нормальну роботу хворих шлунка і кишківника, а з профілактичною метою прийом відвару варто продовжити в ранкові години ще декілька днів. Опік стравоходу можна лікувати при обов’язковому лікарському контролі зрілими пасльоновими ягодами, приймаючи по 5-6 плодів за раз.

При гнійних ранах. Виразкові і гнійні прояви лікуються чорним пасльоном, якщо прикладати до них суміш подрібнених плодів із кисляком. Обмивати гнійні рани можна також настоєм із сухого пасльонового листя. Вісім столових ложок залити 10 склянками окропу на 3-4 години.

Збір лікарської сировини, якою рясно ділиться з людьми паслін чорний, розпочинається з липня. Завершують збирання врожаю з листям у вересні, а плоди зривають ще й до середини жовтня, коли постаріле листя вже втратило корисні властивості. Для того щоб ягоди були придатні для використання, необхідно дочекатися повного дозрівання. В жодному разі не можна збирати недозрілі через їхню отруйність. Сушать їх у сушарках при температурі 40-60 градусів. Листя й пагони рослини сушать на свіжому повітрі, захищаючи від сонячних променів навісами. Сировину, зокрема і квіти, необхідно розкласти шарами по 3-5 сантиметрів. Висушений паслін можна зберігати в затемненому місці без втрати цілющих якостей до восьми років.

Використовують сік ягід пасльону свіжим. Готують також настої з квітів, ягід, листя, настоянки зі свіжих пагонів із квітами, відвари з трави з квітами і листям, компреси і примочки на основі настою з листя або ягід, приймають ванни з настою верхівок рослини і роблять мазі з листя.

Оскільки паслін здатний справляти на нервову систему пацієнта заспокійливу дію, препарати з нього широко застосовуються народною медициною для зняття спазмів різного походження, при гіпертонії, головних болях і атеросклерозі, істерії, неврозах і епілепсії, ревматичних і подагричних болях. А також при застудах і лихоманці, при болях у вухах, диспепсії, циститі. Зовнішньо препаратами з пасльону лікують лишаї, фурункули, золотуху, виразки і гнійні рани.

Для приготування різних лікарських форм використовують молоді пагони з листям, а також зрілі ягоди.

Свіжий сік пасльону допоможе при хворобах горла. До 100 мл охололої перевареної води додати 3 столові ложки соку. Розчином полоскати горло до 6 разів на день.

Широкий спектр дії у настою квіток рослини. Він допомагає при сильному кашлі. Після курсу лікування починає відходити мокротиння і стан хворого поліпшується. Той же настій має сечогінну властивість і добре допомагає при ревматизмі. Чайну ложку квітів залити 250 мл окропу, витримати дві години. По столовій ложці пити чотири рази на день.

Горілчаною настоянкою з пагонів та квітів змащують геморойні вузли і гнійні нариви. 20 г свіжих пагонів подрібнити і змішати із 200 мл горілки. Два тижні настоювати суміш у темному місці, регулярно збовтуючи. Настоянку процідити і віджати. Приймати по 10-30 крапель, розбавляючи їх чвертю склянки води, тричі на день до їди.

Хоча найсильнішим із отруйних речовин у складі пасльону є солонін, він практично зникає в повністю дозрілих ягодах. А втім, й після цього стиглі плоди і листя рекомендується вживати з обережністю, відстежуючи стан здоров’я. Це особливо стосується жінок у період вагітності і лактації, а також дітей. Часто препарати на основі пасльону чорного мають індивідуальні протипоказання. Якщо все-таки трапляються блювота, пронос, слабкість, порушення координації рухів, ускладнене дихання, спричинене отруєнням чорним пасльоном, то необхідно негайно звернутися до лікаря. Токсини з організму швидше виведуться внаслідок великої кількості випитої води або молока. Для стабілізації стану використовують активоване вугілля, танін, проносне.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове