Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Ліси в обмін на дрова

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Вочевидь, обіцяна попереднім скликанням Чернігівської облради передача лісів громадам, що було б логічним продовженням децентралізації та наповнило місцеві бюджети, зависла в очікуванні невідворотних схем. Дарма що агролісгоспи практично не переробляють, а лише рубають деревину, — депутатська коаліція ще й не бажає, аби її продавали через систему аукціонів.

ПИТАННЯ агролісів залишається найбільш обговорюваним у сесійній залі облради. Опозиція, частина якої в минулому скликанні, до речі, входила в коаліцію і всіляко гальмувала передавання лісів громадам, сьогодні на цьому наполягає. Втім, схоже на те, що нинішній склад більшості не збирається так просто відпускати дійну корову. Доїли одні, тепер доїтимуть інші. Все просто: у кого більше галочок у бюлетені — той і «дояр».

Втім, повернімося до наших «баранів». На пленарному засіданні знову звучала лісова тема. Окрім уже традиційного спонукання до передачі лісів громадам, опозиція наполягала на збуті деревини аукціонним шляхом, як це робиться у держлісгоспах. Відтак на розгляд сесії було винесено проєкт рішення «Про продаж дочірніми підприємствами КП «Чернігівоблагроліс» заготовленої необробленої деревини через аукціони в електронній торговій системі Prozorro.Продажі». Проте це питання, як не дивно, зняли з розгляду. Утім, минулої сесії його навіть не вносили до порядку денного.

Цікаво, адже керівництво облради постійно твердить про необхідність наповнення обласного бюджету, про те, що потрібно підтримувати громади, розвивати їх, а на ділі бачимо інше. Вочевидь, у прозорому механізмі продажу деревини більшість не зацікавлена. Разом із тим коаліція «проштовхнула» рішення «Про пільгові ціни на дрова паливні для населення області та закладів соціальної сфери». Як переконують його розробники (фракції «Рідний дім», «Слуга народу», «Радикальна партія» та «Опозиційна платформа за життя»), воно дасть змогу підтримати людей і соціальні заклади. Адже й справді, через зростання цін на енергоносії проблема забезпечення альтернативним паливом є вкрай гострою.

Відповідно до рішення передбачається, що районні агролісгоспи реалізовуватимуть дрова за прямими договорами, без застосування конкурентних процедур: для населення — за ціною не більш ніж 200 гривень за кубометр (загалом до 15 кубів на одне домогосподарство), для закладів соціальної сфери — не вище 350 грн.

З одного боку, все подано як турбота про земляків та успішне проходження опалювального сезону, з іншого — існують ризики, що під виглядом дров для населення відпускатимуть ділову деревину за заниженими цінами. В будь-якому разі контролювати це буде важко. Але можливо — для цього існує сила-силенна правоохоронних органів, утримуваних платниками податків. Було б бажання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове