Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Принаймні не гірше торішнього

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

ГІДРОМЕТЦЕНТР повідомив, що в Україні розпочалася метеорологічна зима. Повноцінний ріст і розвиток рослин на переважній частині території припинилися. А Національна академія аграрних наук України підбила підсумки осінньої вегетації озимих зернових. Вона, повідомляють науковці, була досить складною і своєрідною: коли сіяли, переважала посушлива погода, отож вчасно не зійшло, в другій половині осені настало суттєве похолодання, тому навіть достатнє зволоження верхнього шару ґрунту не дало рослинам прорости і розвинутись як належить. Таким чином, значна частина посівів озимої пшениці після соняшнику в центральних, східних і південних областях досить слабка — в кращому разі є два листки…

Утім, після ліпших попередників (чорний пар, горох, ріпак тощо) сходи розвинулися краще і перебувають у задовільному й хорошому стані, особливо ранні або ті, що були висіяні в оптимальні строки (з 5-го по 25-30 вересня). Тут озимі завершили осінню вегетацію у фазі кущіння, налічується три-п’ять пагонів, середня висота сходів 18-25 см. У Гідрометцентрі зауважують, що в цілому період входження в зиму непоганий, принаймні не гірший, ніж торішній. У 50-60% посівів стан відмінний, у 30-35% — задовільний (якщо зима видасться холодною, можуть бути пошкодження), поганий — у 10%. На півдні країни вегетація триває, пізні посіви потроху підростають, що добре для перезимівлі.

Повернемо славу житниці

НАУКОВЦІ Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції селекціонували сорт озимого жита «Серпанок». Він уже пройшов сортовипробування в усіх сортодільничних станціях, отримав сертифікат і патент, відтак можна широко займатися його розмноженням. Як пояснила завідувач лабораторії рослинництва та селекції О. Ничипорчук, нещодавно виведений сорт урожайніший і продуктивніший, ніж попередні. Рослини заввишки 120-130 см, що підвищує стійкість до вилягання. Потенційна урожайність — 10-11 тонн. Культура потребує основного підживлення комплексним азотно-фосфорно- калійним добривом восени та весняного — по мерзлоталому ґрунту, стійка до хвороб, невибаглива і може рости на кислих ґрунтах, не сприятливих для пшениці. Строки сівби подовжені: якщо традиційно жито сіють наприкінці вересня — на початку жовтня, то «Серпанок» можна й у двадцятих числах жовтня.

Цей сорт виводили для виготовлення хліба. Та він придатний і для відгодівлі тварин (через високу кислотність жита його треба перемішувати із пшеницею, ячменем та вівсом). Науковці станції збираються вже за рік забезпечити «Серпанком» частину господарств, також вирощують озиме жито «Ірина». Сподіваємося, волинські сорти здобудуть поширення і Україна поверне славу житниці (останні десять років, як відомо, жито імпортуємо з Білорусі).

Війна ще й на хімічному напрямі

НИНІ в усій Європі з Україною включно з вини Росії у розпалі енергетична криза, яка загрожує нам зупинкою промислових підприємств. Проте аналітики застерігають, що слідом за нею може настати ще й продовольча. Союз хіміків України повідомляє, що нині у країнах ЄС через високі ціни на газ, котрий є сировиною для виробництва азотних добрив, різко скоротилося їх виготовлення: протягом останніх двох місяців виробництво впало на 40%. Очікуваний річний дефіцит може дорівнювати 9,2 млн т у діючій речовині. Україна своєю чергою використовує близько 1,7 млн т цих добрив (у діючій речовині) на рік.

У принципі потребу внутрішнього ринку можуть повністю задовольнити і власні виробничі потужності. Та тут є підводний камінь — знову-таки РФ. Як відомо, нині російська продукція заборонена до ввозу в Україну. Але якщо відкрити цей «шлюз», то наші хімічні підприємства зупиняться, бо не зможуть витримати цінової конкуренції через усе ту ж високу вартість блакитного палива. Однак проблеми нестачі добрив це все одно не вирішить: дефіцит у регіоні Україна — ЄС зросте до майже 11 млн т у діючій речовині, і наші аграрії, а відтак і вся країна навесні стануть заручниками російських виробників у питанні напрямків поставок. А це дасть РФ іще один важіль тиску.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове