Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Тарифна безвихідь

Марія КРАМАР.

ЗАБОРГОВАНІСТЬ населення за житлово-комунальні послуги знову збільшується. За інформацією Держстату, в жовтні українці сплатили 75,2% (12,4 млрд грн) нарахованих сум за комірне. Це було передбачувано, адже за останній рік розмір платіжки за компослуги зріс на 49,1%: торік у жовтні споживачам нарахували 11 млрд грн, а за аналогічний місяць цього року — 16,4 млрд грн. Упродовж поточного року ціни на газ зросли на 15,9%, електроенергію — на 26,5%, водопостачання — на 11,8%, каналізацію — на 18,6%, утримання будинків та прибудинкових територій — на 6,2%, опалення і гарячу воду — на 3%.

Загалом же борг населення за ЖКП збільшивсь із 61,5 млрд грн у вересні до 65,6 млрд грн на початок листопада. Найбільше споживачі заборгували за постачання та розподіл природного газу (26,1 млрд грн), тепло і гарячу воду (19,3 млрд грн), електроенергію (7 млрд грн).

Тим часом вартість комірного зростатиме і надалі. Так, з нового року на українців чекають нові тарифи за розподіл газу. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила відповідні проєкти рішень. Згідно з ними, з 1 січня розподіл газу в Україні може подорожчати в середньому на 4,1%. Тарифи, за інформацією сайту ГазПравда, залежатимуть від регіону, кількості споживачів та розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем. Скажімо, для споживачів Одесагазу тариф за розподіл блакитного палива збільшиться на 29,8%, Харківміськгазу — на 22,9%, Кременчукгазу — на 17,9%... Найбільше, 2,95 грн за кубометр (з ПДВ), платитимуть клієнти ТОВ «Газпостачсервіс» (Вінницька обл.), найменше — клієнти Київгазу, 0,38 грн за кубометр (з ПДВ).

А клієнти Київтеплоенерго днями отримали платіжки «із сюрпризом» за тепло і гарячу воду: в них з’явилась абонплата за обслуговування та функціонування систем опалення і гарячого водопостачання. Максимальний розмір абонплати для однієї столичної квартири становить 30,95 грн за послугу з постачання теплової енергії та 33,74 грн — гарячої води. Абонплату запровадили й інші українські міста. Наприклад, у Запоріжжі вона дорівнюватиме 27,60 грн за постачання тепла і 13,49 грн — за постачання води.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Газова електрика
Читати
Велика експропріація задля «Великого будівництва»
Читати
Виконати — обов’язок, перевиконати — честь
Читати
Спродується народ...
Читати
«Порушу закон — я (не) піду сам»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове