Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому Пізанська вежа нахилилась, але не падає?

Пізанська вежа — шедевр середньовічної італійської архітектури. Вона є дзвіницею собору Санта Марія Ассунта в місті Піза. Висота вежі становить 56, діаметр — 15 метрів. На вершину вежі ведуть сходи з 294 сходинок, піднявшись якими на саму гору, можна оглянути всю околицю. Втім, вежа відома тим, що сильно нахилена.

Коли її ще тільки почали зводити 1173 року, будівельники не врахували той факт, що південний бік фундаменту споруди лежить на дуже рихлому і сипкому ґрунті. Тож підмурок там належало спершу додатково укріпити, а цього не зробили. Коли ж заходилися зводити стіни вежі, поверх за поверхом, ґрунт під нею з цього боку почав просідати. Для компенсації нахилу поверхи після третього стали робити тут трохи вищими, ніж із північного. Від цього вежа вигнулася, проте нахил все одно збільшувався — із 1,4О 1372-го (а зводили Пізанську вежу цілих два століття!) до 5О наприкінці XX століття. З моменту побудови відхилення вершини башти від вертикальної осі досягнуло 5 метрів і зростало приблизно на 1 міліметр на рік…

Парадоксально, що всі ці століття падаюча вежа витримувала досить сильні землетруси завдяки все тому ж м’якому ґрунту, через який і нахилилась. Але наростаючий нахил невідворотно призвів би до руйнування вежі. Тому для її порятунку 1990 року було розпочато складну операцію, яка тривала аж 10 років і обійшлася державному бюджетові в 30 мільйонів євро. Міжнародна група рятувальників Пізанської вежі прибрала спеціальними бурами з північного боку башти 70 тонн ґрунту, що призвело до нахилу споруди уже в цей бік. Рух контролювався з допомогою 600 тонн свинцевого баласту-противаги у вежі та системи металевих тросів, що закріплювали визначну пам’ятку. В результаті робіт удалося на 45 сантиметрів зменшити відхилення верхівки. Таким чином падаюча вежа повернулася до положення 1838 року. І тепер вона продовжує випрямлятися приблизно на 2 міліметри за рік. Інженери очікують, що вежа залишиться стабільною протягом наступних 200 років.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

У якій клітці не тримають ні птахів, ні звірів?

* * *

Вона росте донизу головою, ще й не влітку, а зимою. Та щойно сонечко пригріє — вона заплаче й швидко гине.

 

Перевір свою увагу

Знайди 13 розбіжностей між малюнками

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове