Архів
П’ятниця,
17 грудня 2021 року

№ 93 (19941)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Хто тими дорогами їздитиме?

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

БІЛЬШІСТЬ українців вважає доступ до медичних послуг незадовільним, а нову медичну реформу такою, що не дала жодного позитивного результату. Через пандемію вся увага суспільства зосереджена на боротьбі з коронавірусною інфекцією. Проте «традиційні» хвороби нікуди не зникли. Деякі з них, зокрема діабет, гіпертонія, онкологія та інші, навпаки, загострюються, а в поєднанні з COVID-19 ще й значно підвищують рівень летальності. Люди помирають через відсутність кисню в лікувальних закладах, місць для хворих, нестачу медичного персоналу.

Близько п’яти тисяч жителів нашого регіону щороку лікується в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі. Його колектив, очолюваний заслуженим лікарем України В’ячеславом Анатолійовичем Морозом, робить усе, аби вирвати хворих зі страшних обіймів підступної недуги.

За словами заступника директора з медичних питань цього медичного закладу заслуженого лікаря України Миколи Михайловича Таболи, з року в рік, на жаль, спостерігається тенденція омолодження онкологічних хвороб. Лікування для таких пацієнтів проводиться здебільшого препаратами, придбаними бюджетним коштом. Та, переконаний лікар, їх повністю потрібно вести до одужання за державні гроші. Адже вартість сучасного ефективного лікування не по кишені більшості родин, а дітей передусім, та й усіх людей треба рятувати.

Тому, проводячи урядові реформи, необхідно обов’язково враховувати соціальний захист населення, серед якого чимало малозабезпечених, пенсіонерів, людей з інвалідністю. Адже вони не в змозі самі купувати дорогі препарати, проходити обстеження. Також можновладцям належить контролювати, аби кошти з держскарбниці, передбачені на такі недуги, спрямовувалися за призначенням, а не на так зване покращання стану доріг. Певна річ, дороги теж треба ремонтувати, але не за рахунок здоров’я людей. Інакше хто тоді ними їздитиме?

Зважаючи на вищевикладене, виникає сумнів, що чинна влада здатна гідно підтримувати медицину.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове