Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Омікрон і паніка

Підготувала

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Євген Комаровський — відомий в Україні лікар. Педіатр за спеціальністю, він багато років опікується медпросвітництвом, розвінчуючи живучі міфи і забобони не тільки щодо догляду за дітьми, а й здоров’я загалом. Із активізацією коронавірусу постала потреба підтримати співвітчизників достовірною інформацією, що ми з його допомогою і робимо.

ЗАРАЗ така величезна кількість запитів, листів, коментарів щодо нового штаму коронавірусу під назвою омікрон, що, навіть попри обмаль інформації я не можу мовчати. Тому спробуємо розставити крапки над «i», хоча, чесно кажучи, крапок поки що малувато.

Є така країна — Південно-Африканська Республіка (ПАР), і в ній довгі роки вирувала епідемія ВІЛ. У зв’язку з цим там діє серйозна мережа добре фінансованих і класних вірусологічних лабораторій. Саме тому в ПАР можуть швидко зрозуміти, що відбувається з вірусами. У 20-х числах листопада тамтешні дослідники виявили, що в них у країні від початку місяця триває зростання захворюваності на коронавірус. І пов’язано це з унікальним варіантом COVID-19, із яким вони раніше не зустрічалися. Перша думка, яка відразу ж виникає, — це, напевно, страшний штам, треба терміново щось робити, у різних країнах — то тут, то там — уже закривають кордони.

А тепер вдумайтеся — з початку листопада тільки до Європи з ПАР прилетіло близько 100  000 людей. Тому, очевидно, всі закриття й обмеження мають виключно політичний характер. Влада країни, яка через новий варіант коронавірусу щось закриває, когось не пускає, боїться лише одного — що її народ звинуватить потім у тому, що вона вчасно на це не відреагувала.

Для інформації — у ПАР щеплено близько 25% населення, основна вакцина, яку там використовують, — Johnson&Johnson. Так, там фіксують зростання захворюваності. Але найголовніше — нема збільшення летальності, і, що не менш важливо, — нема зростання потреби в кисні.

А тепер давайте розберемося, через що паніка й метушня. Омікрон дуже не схожий на своїх попередників. Лінійку коронавірусів зручно ілюструвати прикладами з автопрому СРСР. Є вихідний варіант альфа — назвемо його ВАЗ 2101. І є подібні до нього моделі ВАЗ 21011, ВАЗ 21013, 2103, 2106. А потім раптом з’являється щось ніби ВАЗ, але зовсім на нього не схоже, і називається воно ВАЗ 2108. Видно, творці думали, ламали голову, намагалися створити щось унікальне.

Отак і в природі — зненацька з’явилося щось унікальне. Вірус і антитіла співіснують, намагаючись «з’ясовувати між собою стосунки». І, зрештою, у першому відбуваються дуже сильні зміни. Наприклад, омікрон порівняно з тією ж дельтою має понад 50 відмінностей, із яких лише 30 припадає на спайк-білок (на основі якого ми формуємо вакцини).

Тепер найголовніше — сьогодні ми можемо точно сказати лише одне — що ПЛР-тести, які виявляють альфу та дельту, можуть виявляти і штам омікрон. На цей час жодних інших точних відповідей на запитання немає. Але приблизно протягом 1-1,5 місяця ми дізнаємося про решту. Що нам потрібно дізнатися? Перше — заразність. Друге — здатність цього варіанта заражати вакцинованих і невакцинованих. Третє — не зрозуміла реальна тяжкість захворювання при зараженні омікроном. Оскільки на сьогодні в ПАР нема зростання летальності та потреби в кисні, є надія на те, що варіант омікрон, який поширюється так само швидко, як дельта, спричиняє легший перебіг хвороби. І ми маємо шанс на те, що перший згодом витіснить другий.

Щодо симптомів хвороби, спричиненої омікроном, то жодної точної інформації також нема. Є дані про те, що омікрон практично не викликає порушення нюху та смаку, при цьому одним із домінуючих симптомів є загальна слабкість. Але тут треба уточнити, що нині у ПАР хворіють переважно молоді люди, які загалом зазвичай переносять хворобу легко.

Тож чекаємо більше інформації, не панікуємо, не метушимося, можливо, насправді все не так уже й погано.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове