Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Святі помічники учнів

Антоніна КІЗЛОВА.

14 грудня (1 грудня за ст. ст.) — день святого Наума, одного з 12 малих пророків (VII ст. до Р. Х.).

Про життя старозавітного пророка Наума відомо тільки те, що він народився й похований у місті Єлкош (нині — південь Ізраїлю), прожив 45 років. За припущеннями деяких дослідників, на його честь названо біблійне місто Капернаум (у перекладі — «місто Наума»). Саме Наум передбачив загибель ассирійської столиці Ніневії під ударами персів, халдеїв та арабів.

Минуло півтора тисячоліття, і болгарський хан Борис (у хрещенні — Михайло) 864 р. розпочав християнізацію підданих. У цей час хресне ім’я на честь пророка прийняв той, кого Болгарська православна церква згодом визнала одним із семи апостолів Болгарії. День святого преподобного Наума Охридського (Болгарського) Чудотворця (830-ті — 23 грудня 910 р.) припадає на 23 грудня.

Угодник здобув блискучу освіту в колі слов’янських наставників Кирила та Мефодія, мав неабиякий літературний хист. Усі свої знання та вміння він спрямував на проповідь Слова Божого й просвітництво. Протягом 886—893 рр. Наум організував літературну школу в м. Преславі, потім керував школою в м. Охриді. Прийнявши чернечий постриг, на початку Х ст. заснував біля озера Охрид (нині це територія Македонії неподалік від кордону з Албанією) монастир, де став настоятелем. Там і досі спочивають його мощі — одна з найшанованіших реліквій на Балканах, яку здавна поважають і відвідують навіть місцеві мусульмани. За молитвою біля святині зцілюється багато людей із психічними розладами.

Слов’янські віряни ім’я «Наум» пов’язали з наведенням на розум: «Наум наставляє на ум». Тож і відповідних святих визнали молитовними покровителями тих, хто навчається, передусім дітей.

Склалася традиція відзначати празник на честь цих угодників у школах: відправляли молебні, проводили уроки з декламацією духовних віршів, пригощали учнів, давали їм хрестики, іконки. В українських землях це частіше робили 14 грудня. В сільських школах ХІХ ст. цього дня, після завершення всіх польових робіт, якраз починався навчальний рік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове