Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи може розраховувати на виплату недоотриманої пенсії брат, який через місяць після смерті пенсіонера звернувся у Пенсійний фонд із довідкою від сільради про те, що на час смерті свого брата він проживав разом із ним і вів спільне господарство?»

Володимир ОДАРЧУК.

смт Димер Вишгородського району

Київської області.

 

СТАТТЕЮ 52-ю Закону 1058-го передбачено, що виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до спливу шести місяців із дня смерті особи виплачується членам його сім’ї, котрі проживали разом із ним на день його смерті.

Для виплати недоотриманої пенсії через смерть пенсіонера подається свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, документ, який посвідчує особу заявника, паспорт або інші документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

За документ, що засвідчує місце проживання особи, приймають: паспорт громадянина України (для громадян, які мають паспорт громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, — довідка про реєстрацію місця проживання особи), тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — посвідка на постійне проживання, посвідчення на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист).

Пунктом 2-м статті 3-ї Сімейного кодексу України визначено, що до складу сім’ї входять особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

До членів сім’ї особи, стосовно яких не застосовується вимога ведення спільного господарства, належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти й батьки. Ця категорія осіб належить також до кола членів сім’ї померлого, яким призначаються пенсії у разі втрати годувальника.

Зважаючи на викладене, для здійснення виплати сум пенсії, що належала пенсіонерові й залишалася недоотриманою у зв’язку з його смертю, іншим родичам померлого, крім подружжя, дітей, батьків, без визначення належного спадкоємця нотаріусом в органів Пенсійного фонду України відсутні законні підстави.

 

«Яка різниця між поняттями «страховий» і «трудовий» стаж?»

Валентин КІЗКА.

смт Кирнасівка Тульчинського району

Вінницької області.

 

ТЕРМІН «страховий стаж» запроваджено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що набув чинності 1 січня 2004 року. Це той період, коли ви або ваші роботодавці сплачували страхові внески в Пенсійний фонд України. До 01.01.2004 стаж називали трудовим. Трудовий стаж — це той період роботи, який підтверджують записи в трудовій книжці або інші документи. Основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.

Трудовий стаж, набутий до 2004-го, зараховується до страхового стажу. Після 2004 року набути страховий стаж можна в єдиний спосіб — сплачуючи страхові внески. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

Усі дані про сплачені внески починаючи з 2004-го внесено в Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому за періоди трудової діяльності з 01.01.2004 для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника є в Реєстрі.

 

«Чи зараховується до стажу для пенсії період перебування безробітного на обліку в центрі зайнятості?»

Раїса НЕБОРАК.

с. Микільське Оріхівського району

Запорізької області.


 

ТАК, до страхового стажу зараховуються періоди одержання допомоги із безробіття на підставі записів у трудовій книжці, які вніс орган державної служби зайнятості населення, або на підставі відповідної довідки.

Починаючи з 01.01.2010 зазначені періоди підтверджуються даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

«Чи потрібно легалізувати свідоцтво про смерть, якщо пенсіонер помер на території Росії?»

Лариса БАЗЬ.

с. Берестя Новоселицького району

Чернівецької області.

 

З ДЕЯКИМИ країнами Україна уклала двосторонні договори, які не потребують легалізації документів. Наприклад, підписала Угоду про гарантії прав громадян країн — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, у статті 11-й якої передбачено, що документи на території держав — учасниць Співдружності приймаються без легалізації.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове