Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Уроки жорстокості

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Запорізькі підлітки тримають дорослих, як мовиться, в тонусі, шкода лише, що в негативному сенсі. Широкого резонансу набула жорстока дівчача бійка на шкільному стадіоні у Шевченківському районі обласного центру. Інцидент ставсь іще в листопаді, але розголосу набув після оприлюднення в мережах відео, на якому трьох дівчат немилосердно руками й ногами гамселять ровесниці. У потерпілих одна з кривдниць вимагала чималі гроші, ймовірно, за поламані нігті…

З’ЯСУВАЛОСЯ, що зчинили бійку четверо дівчат, яким по 15-16 років, дві з них школярки, інші навчаються в коледжі й училищі. Батьки з потерпілими доньками звернулися до лікарень, усі діти — 2007-го, 2008-го та 2005 років народження були направлені на проходження судово-медичної експертизи, адже дістали серйозні травми — в однієї зламаний ніс зі зміщенням, у решти забої тіла, синці, проблеми з нирками.

У поліції за фактом інциденту відкрито два кримінальних провадження. Неповнолітнім, які учинили побиття школярок, «світить» реальний тюремний термін. 60 діб під вартою без права внесення застави— такий запобіжний захід Шевченківський райсуд обрав для найактивнішої учасниці побиття трьох школярок, 16-річної Ксенії, яка відповідатиме за хуліганство й вимагання, інші — тільки за хуліганство.

Ще трьох неповнолітніх відправили під домашній арешт, четверта очікує рішення суду. Моторошні кадри побиття передивлялись і в залі суду, сцени жорстокості вражали присутніх.

Усім керівникам місцевих закладів освіти доручили проаналізувати ситуацію та вжити відповідних заходів, зокрема й профілактичних. Ця історія має стати уроком і для батьків навіть благополучних сімей, адже іноді вчинки дітей, які дорослішають, непередбачувані. Наприклад, у селиші Приазовське дівчинка образилась на тата і… поскаржилась на нього в поліцію. Мовляв, той на неї нецензурно лаявся. Правоохоронці миттю зреагували, на чоловіка було складено протокол, справу розглядав суд. Батько не заперечував факту конфлікту, пояснив, що зробив дочці зауваження, бо замість виконання домашнього завдання дивиться в телефоні Тік-Ток. Дружина це підтвердила, додавши, що тепер вони разом з чоловіком та донькою відвідують психолога, обмежили дитині доступ до Інтернету і прагнуть знайти взаєморозуміння.

До психолога, ймовірно, звертатимуться й мелітопольці. Адже до правоохоронців звернулася місцева мешканка, повідомивши, що в гімназії хлопець стріляв із пістолета та влучив в її неповнолітнього сина. Інспектори ювенальної поліції та слідчі Мелітопольського районного управління поліції за цим фактом встановили, що серед білого дня з вікна другого поверху однієї з міських гімназій 14-річний юнак кілька разів вистрелив із пневматичного пістолета. Пояснив потім слідчому, що стріляв «заради приколу». Одна із кульок зачепила губу неповнолітнього гімназиста, котрий у той момент перебував на вулиці біля будівлі навчального закладу.

Медики надали постраждалому медичну допомогу, а стрільцеві ювенальні поліцейські роз’яснили, що навіть пневматичний пістолет може спричинити значне травмування. Тим часом матеріали внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 4-ї ст. 296-ї (хуліганство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування. «Прикол» може дорого обійтися: відповідальність за цією статтею кримінального кодексу України настає з 14 років, а відповідна санкція передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

…Дехто з педагогів старшого покоління зізнається, що з острахом заходить на урок до старшокласників. Але вони є продуктом своєї епохи. Уроки жорстокості підлітки одержують зі скажених трилерів. Як «провчити» батьків і вчителів, навчає Тік-Ток. Відгородитися від сім’ї і світу допоможе Інтернет. Вельми старомодно звучить вживане в минулому столітті поняття про згубну дію вулиці. Тепер зваби жорстокіші й страшніші.

Залишається виховувати власним гарним прикладом, впливати на них, ставати їм друзями іще з того ніжного віку, коли, як кажуть старші люди, «іще поперек ліжка лежить». Інакше колись біда не забариться і накриє з головою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове