Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Хороша новина

Правда перемагає

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Верховний касаційний суд Італії повністю виправдав українського нацгвардійця Віталія Марківа у справі про загибель фоторепортера Роккеллі в зоні АТО на Сході України, залишивши чинним виправдувальний вирок суду міста Мілан.

АПЕЛЯЦІЙНІ скарги подавали генеральна прокуратура Мілана і сім’я загиблого. Як повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, який був присутній на процесі, суд відхилив усі клопотання сторони обвинувачення. Крім того, він відкинув усі претензії до держави Україна.

«Сьогодні поставлена крапка. Ми виграли в Касаційному суді! Усі позови були відкинуті. Щиро дякую всім причетним! Це наша спільна перемога. Правда завжди перемагає», — прокоментував новину сам нацгвардієць на своїй сторінці у соцмережі.

У касації справу розглядали п’ятеро професійних суддів — на відміну від судів першої та апеляційної інстанцій, де в розгляді брали участь асізи (присяжні). За словами правника з Українського інституту майбутнього Олександра Чебаненка, завданням касації було «встановити наявність чи відсутність процесуальних порушень у ході розгляду цієї справи в судах першої і апеляційної інстанцій та прийняти одне з можливих рішень по справі: остаточно підтвердити рішення апеляційної інстанції про невинуватість та звільнення Віталія Марківа або визнати обґрунтованими касаційні скарги і передати справу до апеляційного суду з участю іншого складу суддів та асізів. У рішенні апеляційного суду була сентенція про начебто вину українських ЗСУ та Нацгвардії в нападі на журналістів. Адвокат України також наполіг на анулюванні вироку з підстав непідсудності держави італійському суду. І це має сенс. Адже держава підсудна тільки міжнародним судовим інстанціям, а не місцевому суду, як було в цій справі».

Нагадаємо, нацгвардієць Віталій Марків — учасник бойових дій на Сході України. Через підозру у причетності до загибелі громадянина Італії влітку 2017 року італійська поліція заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї, коли той прилетів до матері. 12 липня 2019 року суд міста Павія виніс вирок нашому військовому: 24 роки позбавлення волі.

Українська сторона заперечувала причетність Марківа до смерті журналіста. У підрозділі, де тоді служив нацгвардієць, не було важкої зброї, зокрема мінометів, вогнем яких могло бути вбито іноземного фотографа, а слідчий експеримент довів, що Віталій фізично не міг цього зробити.

3 листопада 2020 року в апеляційному суді присяжних Мілана відбулося вирішальне засідання щодо розгляду оскарження вироку Віталієві Марківу. За його результатами суд повністю виправдав нацгвардійця. Через два дні він повернувся в Україну і знову став до лав Нацгвардії. Нещодавно у Віталія та його дружини Діани народився син. Батьки дали йому ім’я Орест.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове