Архів
Вівторок,
14 грудня 2021 року

№ 92 (19940)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

На чорнобильській передовій

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

Рівненська область.

Фото автора.

До пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи» в Рівному лягають живі квіти. Символічна хвилина мовчання здається Вічністю… Так буває двічі на рік: 26 квітня, у чергову річницю аварії, та 14 грудня — в День ушанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. А по-народному — День ліквідатора…

 ГОВОРЯТЬ про подвиг чорнобильців і про те, як «багато» роблять для них сьогодні. Лікар Віра Ільчук здебільшого мовчить. Про кого і про що думає вона в ці недовгі хвилини?

Жінка тримає в руках старі фотографії з Чорнобиля — справжні реліквії! Бо переважна більшість її колег уже служать Господові на небесах. І, вочевидь, не менш достойно, ніж відслужили нам, людям.

…У 1987-му лікар-організатор обласного управління охорони здоров’я Віра Ільчук очолила бригаду рівненських медиків, яку відрядили до вахтової поліклініки у місто Чорнобиль з 9 листопада по 9 грудня 1987-го. Ось він, той пожовклий од часу наказ по управлінню з грифом «Для службового користування».

— До Києва ми приїхали поїздом, а звідти нас забрав автобус у Чорнобиль, — гортає сторінки власної пам’яті. — Досі в мене перед очима величезні червоні яблука на оголених уже деревах. А ще — чималі зграї щурів, які перебігають нам дорогу… Коли прибули на місце, нам одразу видали спецодяг — свого нічого не дозволялося носити. Замість курток та пальто ми одягнули непривабливі, зате теплі куфайки, — отак і ходили місяць. Заздалегідь провели інструктаж: без потреби на вулицю не виходити. Зрештою, в нас на це просто не було часу, адже працювали з 8-ї ранку до 20-ї вечора — таким був режим роботи вахтової поліклініки, що входила до складу медико-санітарної частини №126 Чорнобильської АЕС. Вона розміщувалася в дерев’яному приміщенні у самісінькому центрі Чорнобиля.

Медики мали обстежувати тих, хто працював на атомній станції, надавати їм невідкладну допомогу та за потреби виводити людей із зони.

Тільки можливості для цього виявилися вкрай обмеженими. У столі відразу знайшли записку, яку залишили колеги з Івано-Франківщини, котрі щойно від’їхали: «Реактивів немає, медикаментів — теж…»

Віра Ільчук терміново зателефонувала в управління охорони здоров’я Рівненщини, — і вже за два дні прибулі рятівники отримали медикаменти, реактиви, пломбувальні матеріали. Тож практично цілодобово допомагали людям з усього колишнього Союзу.

На запитання, чи боялися, відповідає:

— Страху не було. Хоча та той час багато про що лікарі, звісно, вже здогадувалися. До того ж добре бачили, з ким працюємо. Якось прийшов зі станції хлопчина років 20 та й каже: «Мама мене сама виховує, грошей не вистачає — тож я попросився побути довше, ніж 15 днів. Ось, бачите, таки заробив», — і дістає з кишені цілу пачку грошей. Натомість наш терапевт Василь Атаманець терміново спрямував його до Києва. А щойно хлопець вийшов за двері, зітхнув: заробив, мовляв, собі на похорон та ще хіба на пам’ятник. Щитоподібна залоза практично мертва…

Стоматологічний матеріал, каже Віра Ільчук, світився від радіації, аж дзвенів, — як і документи, з котрими працювала переважно вона. До їдальні ходили організовано, через спеціальну рамку, що фіксувала радіацію. Заходиш у верхньому одязі — дзвенить, а струсиш його в коридорі — вже ні, тоді тебе пускають. Мешкали в колишньому житловому будинку, з якого вивезли людей. Він весь був обтягнутий плівкою, наче парник.

Втім, кожен із них таки дістав свою дозу радіації: ліквідаторами просто так не стають. А вона ліквідатор першої категорії, як і переважна більшість колег.

Не знає, як склалася доля кількох місцевих, що всупереч наказам не відбули з Чорнобиля. От, приміром, працювала в поліклініці немолода вже санітарка: «А ми нікуди не поїхали: ловимо з дідом рибу, полуниці вирощуємо. Нас, як те старе дерево, пересадити вже не можна…» — казала. І була в тих словах якась особлива мудрість…

Віра Ільчук знову гортає пожовклий від часу наказ «Для службового користування», вчитується в додаток зі списком прізвищ колег. У ньому — 35 осіб (символічна як для нинішнього року цифра: саме стільки минуло з моменту катастрофи століття). Стоматолог Олексій Регеда відійшов одним із перших, лор Анатолій Левчук теж уже не з нами, як і офтальмолог Антон Горобюк. Нещодавно відлетіла у вічність її подруга лікар-лаборант Марія Хоронжук…

А ось невролог Ігор Шумлянський, терапевт Василь Атаманюк, медсестра Наталія Вершило й сьогодні в строю, на службі у земляків. Тепер у них, як і в неї самої, — інша передова, коронавірусна. Вони гідно тримають удар нової непроханої і невидимої, як і радіація, біди.

Понад 300 тисяч жителів Рівненщини й сьогодні мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. Серед них 3,5 тисячі ліквідаторів — людей, які першими ступили в розплавлене пекло. І вперше(!!!) за 35 років в обласному бюджеті зовсім не передбачили коштів на ліки для ліквідаторів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відвели два місяці
Читати
Головний кошторис підписано
Читати
За гроші платників податків!
Читати
Ціни ростуть невпинно
Читати
Замало донорської крові
Читати
Диктант на відмінно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове