![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Версія для друку На головну
Пастернак Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
ЦЕ коренеплід із незвичайним солодкуватим смаком і приємним запахом. На особливість смакових характеристик цього овочу вказує й інша його назва — польовий борщ. Завдяки великій кількості корисних властивостей його застосовують у кулінарії, народній медицині, косметології. Користь пастернаку для здоров’я обумовлена багатим хімічним складом, який наділяє його широким спектром цінних властивостей. Коренеплід насичений такими елементами, як магній, кальцій, натрій, марганець, калій, селен, цинк, мідь, фосфор, залізо, вітамін С, вітамін К, майже всі вітаміни групи В. Крім того, пастернак містить клітковину, пантотенову кислоту, фолати, антиоксиданти. Завдяки багатокомпонентному хімічному складу, високим концентраціям ефірних олій і корисним біологічно активним компонентам він здатний активізувати роботу залоз внутрішньої секреції і регулювати обмін речовин організму. Споживання цього овочу стимулює процес засвоєння поживних речовин. Клітковина, що міститься в білому корені, допомагає ефективно боротися зі здуттям і закрепами. Ще одна цінна його властивість — низька калорійність, яка становить 75 ккал на 100 грамів. Вона дає можливість охочим схуднути, споживаючи його без шкоди для статури. Біологічно активні речовини пастернаку сприяють процесу вироблення ферментів, які впливають на продуктивність окремих гормонів. Особливо корисний він літнім людям, оскільки компенсує уповільнення вироблення гормонів і згасання статевої функції. У процесі обміну речовин пастернак має ще одну властивість: сприяє прискоренню виділення сечі, завдяки чому підтримує здоров’я органів сечовидільної системи та нирок. Препарати з цієї рослини використовують як елемент комплексної терапії запальних процесів: циститу, захворювань сечового та жовчного міхурів. Користь її для чоловіків полягає у прискоренні процесу лікування простатиту. В овочі міститься велика кількість вітаміну С і каротину, які в комплексі підвищують імунітет, знижують ризик розвитку запальних процесів. Також неоціненна користь кореня для хворих, які страждають на туберкульоз або астму. Помічний він і при емфіземі, захворюваннях органів дихання. З допомогою пастернаку доцільно проводити розвантажувальні дні. Кілограм тушкованого або відвареного овочу їдять протягом дня. Коренеплід широко представлений у рецептах народної медицини, оскільки застосовується в лікуванні різних недугів. Щоб приготувати сік із пастернаку, досить нарізати вимитий коренеплід кубиками і помістити їх в соковижималку. Свіжовичавлений сік допоможе усунути неприємний запах із рота, підвищує апетит, виводить мокротиння, у складі комплексної терапії бореться з інфекційними процесами, знижує кислотність шлункового соку, справляє жовчогінний і сечогінний ефекти. Рекомендується приймати 1-2 чайні ложки соку за 30 хвилин до прийому їжі. Не перевищувати дозування, щоб не завдати шкоди здоров’ю. Використання листя пастернаку широко практикується фахівцями народної медицини. Найпоширеніший рецепт — відвар на його основі. Столову ложку сухого листя рослини залити літром води. Поставити на вогонь, кип’ятити протягом 30 хвилин. Процідити і залишити на добу в теплому місці. Приймати по столовій ложці тричі на день. Відвар здатний виводити камені і пісок з органів сечовивідної системи і лікувати нирковокам’яну хворобу. Щоб приготувати відвар з кореня пастернаку, потрібно натерти свіжий коренеплід. Дві столові ложки отриманої маси посипати 5 столовими ложками цукру і залити склянкою окропу. Дати рідині настоятися протягом 10 днів. Приймати по 2 столові ложки 5 разів на день. Користь такого відвару білого кореня пов’язана з його здатністю ефективно боротися із застудними захворюваннями, кашлем. Лікувальні властивості листя пастернаку виявляються і в чаї, приготовленому на його основі. Для цього подрібнити висушене листя. До трьох столових ложок отриманої маси додати таку ж кількість липи і столову ложку натурального меду. Залити все літром окропу. Дати чаю настоятися протягом пів години. Корисно приймати по склянці напою 2-3 рази на день замість звичайного чаю. Він справляє благотворний вплив на нервову систему, заспокійливо та тонізуюче діє на організм. Однак захоплюватися напоєм не варто, щоб не отримати зворотного ефекту, оскільки збільшення рекомендованої дози підвищує концентрацію активних речовин і може завдати шкоди здоров’ю. Для приготування настоянки взяти велику бульбу, подрібнити її, покласти в банку, утрамбовуючи так, щоб її частки виділили сік. Залити масу 0,5 літра горілки. Залишити на місяць у темному місці, при цьому періодично помішувати і струшувати вміст ємності. Приймати тричі на день по чайній ложці. Користь отриманого настою висока. Він має властивість знімати спазм кровоносних судин, знижувати тиск, покращувати стан при стенокардії, гіпертонії, м’язових судомах. Пастернак використовується не тільки в лікуванні різних захворювань. Він також успішно впорається з проблемами косметичного і дерматологічного характеру, не завдаючи при цьому шкоди шкіряному покриву. Ось найпопулярніші рецепти. Лікувальний засіб при шкірних захворюваннях, вугровій висипці, вітиліго. Половину великого кореня покласти в ємність із 0,5 л води. Проварити протягом 10 хвилин і відразу процідити. Отриманий відвар пастернаку охолодити до кімнатної температури і використовувати для протирання шкіри обличчя і шиї. Засіб ефективно знімає запалення, сприяє зменшенню висипань на шкірі. Маска від зморщок. Коренеплід почистити і натерти на дрібній тертці. Отриману масу змішати з чайною ложкою рослинної олії, сирим яєчним жовтком і чайною ложкою натурального меду. Маску нагріти і поставити в тепле місце. Через годину можна наносити суміш на обличчя круговими рухами, потримати 20 хвилин, а потім змити великою кількістю теплої води. Маска допоможе розгладити зморшки і надасть шкірі свіжого і молодого вигляду. Засіб, що перешкоджає випадінню волосся. З кореня пастернаку вичавити сік і втирати масажними рухами в шкіру волосяної частини голови. Залишити до 15 хвилин. Потім ополоснути волосся відваром із кропиви. Повторювати це при кожному митті голови. Курс лікування — 30 процедур. Корінь застосовують у приготуванні перших страв, як гарнір до м’яса. А також він смакує у свіжому вигляді як для салатів, так і у вигляді сушеної ароматної спеції для супів. Не менш корисну верхівку — листя — також додають у салати, супи і до смаженого м’яса. Як і будь-яка лікарська рослина, пастернак має протипоказання. Це важка форма сечокам’яної хвороби, серйозні порушення функцій нирок, виражені розлади нервової системи, підвищена сприйнятливість шкіри до сонячних променів, оскільки коренеплід здатний її збільшувати. В результаті можна отримати опік пастернаком, який потребує лікування. Версія для друку На головну |
Свого хліба вже немаЧитатиI тут усе у збиткахЧитатиВугільна криза триваєЧитатиХто хмеліє від виторгу?ЧитатиНа нові не вистачає коштівЧитати |