Архів
П’ятниця,
10 грудня 2021 року

№ 91 (19939)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Порушив закон — відповідай

Микола ЮРЧИШИН.

ПРОТЯГОМ останніх шести років жителі сіл Українка та Бессарабка Коблівської об’єднаної територіальної громади Миколаївського району Миколаївщини потерпають від хаотичної зміни величини електричної напруги. В їхніх будинках вона повсякчас коливається від 158 до 268 вольт. Тобто відхилення — приблизно в межах 46 відсотків. Усні та письмові звернення жителів і депутатів цих сіл до районних електромереж і АТ «Миколаївобленерго» щодо неякісної подачі електроенергії залишалися без результату. Про це йшлося в критичній замітці «Порушують права споживачів», опублікованій у «Сільських вістях» 1 жовтня.

На виступ газети відгукнувся перший заступник міністра енергетики України Ю. М. Власенко: «Згідно з вимогами Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оператор системи зобов’язаний дотримуватись показників якості електропостачання, які характеризують рівень надійності (безперервності) електропостачання, комерційної якості надання послуг із розподілу (передачі) електричної енергії, а також якості електроенергії, перелік та величини яких затверджено Регулятором.

Відповідно до цього споживач електричної енергії має право отримувати її належної якості згідно з умовами договору та стандартами якості електричної енергії, а також компенсацію, що застосовується в разі недотримання показників якості послуг, на відшкодування збитків відповідно до умов договору та законодавства України, що застосовуються у разі недотримання показників якості послуг електропостачання та якості електричної енергії».

Далі Юрій Миколайович повідомив, що, за вимогами підпункту 11-го статті 17-ї Закону України «Про Національну комісію України, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», до функцій та повноважень Регулятора належать, зокрема, контроль за додержанням ліцензіатами законодавства у відповідній сфері регулювання і ліцензійних умов провадження господарської діяльності та вжиття заходів на запобігання порушень ліцензійних умов. А тому заступник міністра енергетики пропонує мешканцям сіл Українка та Бессарабка звернутися до управління Держенергонагляду в Миколаївській області з конкретними фактами порушень електропостачання для проведення відповідної перевірки з метою надійної та якісної подачі електроенергії. Порушники закону повинні відповідати згідно з чинним законодавством.

Отже, адресуємо цей матеріал миколаївським чиновникам із Держенергонагляду. Досить гратись у кішки-мишки.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове