Архів
Вівторок,
7 грудня 2021 року

№ 90 (19938)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Як обчислюється пенсія учасникам війни та бойових дій?»

Іван КОЛОМІЙЧУК.

с. Клопіт

Здолбунівського району

Рівненської області.

 

РОЗМІРИ пенсій учасникам війни та бойових дій визначають відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і залежать від стажу й заробітку. А особи з інвалідністю внаслідок війни мають право обирати, за яким законом обчислюватимуть розмір їхніх пенсій: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» чи «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

До розміру пенсії додаються встановлені державою надбавки й підвищення:

• статусне підвищення;

• державна соціальна допомога на догляд;

• цільова грошова допомога на прожиття;

• пенсія за особливі заслуги перед Україною (за наявності заслуг).

Більшість надбавок і підвищень визначаються у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, а деякі встановлюються у фіксованому розмірі.

 

«Особа, яка здійснила поховання, звернулася по отримання допомоги на поховання через вісім місяців після смерті пенсіонера. Чи виплатять їй таку допомогу?»

Марина ПРИЧЕПА.

с. Причепівка

Іванівського району

Одеської області.

 

ТЕРМІН для звернення по виплату допомоги на поховання не обмежується. Тобто особа, яка здійснила поховання пенсіонера, може в будь-який час звернутися в органи Пенсійного фонду України. За умови подання передбачених чинним законодавством документів, заявнику буде виплачена допомога на поховання в розмірі, визначеному законодавством.

 

«Я навчався у державному виші «Київський політехнічний інститут» із 1990-го по 1996 рік. Чи буде зараховано цей період до мого стажу для призначення пенсії?»

Олексій ХОМ’ЯК.

с. Хом’яківка

Тисменицького району

Івано-Франківської області.

 

ЗАКОНОМ України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що до страхового стажу зараховують періоди, за які було сплачено страхові внески, і періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються в трудовий стаж. Водночас до страхового стажу прирівнюють весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004.

Зокрема, період навчання у вищих навчальних закладах до 01.01.2004 зараховується до страхового стажу для призначення пенсії лише за умови, що таке навчання відбувалося за денною формою. Навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, які видано на підставі архівних даних і які містять дані про періоди навчання.

Після 01.01.2004 періоди навчання в училищах, вищих, середніх та інших навчальних закладах до страхового стажу не зараховуються, оскільки учні й студенти не є застрахованими особами.

Тобто якщо в 1990-х роках ви навчалися на денній формі, про що є відповідний запис у вашій трудовій книжці, дипломі, то цей період буде зараховано до вашого страхового стажу.

 

«Мені 65 років, я пенсіонер за віком. Живу разом із хворою 97-річною мамою, котра має пенсію як член сім’ї загиблого. Я отримую щомісячну виплату 180 грн за догляд за мамою. Чи зарахують до мого стажу період догляду за лежачою людиною похилого віку, і чи може це вплинути на розмір моєї пенсії?»

Олег МАЗУРЧАК.

с. Сніжкова Балка

Світловодського району

Кіровоградської області.

 

ТАКІ періоди зараховуються до стажу під час призначення пенсії. Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», період догляду за особою з інвалідністю І групи зараховується до стажу непрацюючим працездатним особам, які здійснюють такий догляд і отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства. Оскільки ви пенсіонер за віком, тобто особа, яка за законодавством є непрацездатною особою, період догляду за 97-річною мамою не зараховується до вашого страхового стажу і, відповідно, не впливає на розмір пенсії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нове родовище природного газу
Читати
Не до накопичення
Читати
Поліцейський недобір
Читати
Показали відносно небагато
Читати
Вищі зарплати освітянам
Читати
Життя, віддане країні
Читати
Свята наближаються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове