Архів
Вівторок,
7 грудня 2021 року

№ 90 (19938)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Геть думи сумні!

Володимир БОЛСУН, лікар східної медицини.

Ми часто чуємо від знайомих про депресію. Вона не оминає навіть дітей і молодь. Ба більше: в депресію дедалі більше сповзає світ. Багато інформації, багато проблем і страху й дуже мало свободи, творчості. Людина не може проявити себе, а це ж бо — головна умова для радості в житті, для любові.

«Хроніки» й «живчики»

МОЛОДІ найчастіше властива явна, гостра, депресія: щось не вдалося в генія! Вона яскрава, демонстративна й швидкоплинна.

Є «хроніки» середнього віку, які насолоджуються своїм стражданням: «Мене ніхто не розуміє!» — так вони безнастанно скаржаться рідним, вимагаючи любові й уваги.

Але найстрашніша — прихована депресія. Вона виникає, коли людина довго вдає, що все гаразд. Навіть не просто гаразд, а більше — все чудово! У таких ментальних «живчиків-діловарів», які часто люблять допомагати всім іншим, організм (серце) починає викачувати силу з тіла. Саме в таких «героїв» найчастіше трапляються страшні нервові зриви чи раптова коронарна недостатність і навіть смерть. Це про них кажуть: «Хто б міг подумати: такий спортивний, молодий, успішний, і раптом такий кінець».

Є природна депресія старих людей, які вельми полюбляють суворо повчати, засуджувати. Так виявляється болісне відчуття, коли ти нікому не потрібний і самотній серед натовпу щасливих людей...

Злість на весь світ

ДЕПРЕСІЯ розвивається з найрізноманітніших причин. Та суть одна: людина сама себе не приймає, не любить. Страждання для таких стає звичкою. Часто депресія виникає, коли нічого не вдається, незважаючи на максимальні зусилля. Людина емоційно виснажується — з’являється відчай, опускаються руки. Знижується загальна енергетика й ушкоджується меридіан перикарда (захисник серця), а потім і сам меридіан серця. Дуже часто страждають меридіан нирок і самі нирки. Відбувається застій крові й енергії в меридіані печінки.

Виникає роздратування й злість на весь світ. Виходить, що депресія — це коли людина сама себе «зурочила». Вона бідкається, намагаючись викликати співчуття й тепло в близьких, їй навіть не так потрібна їхня порада. Але на жалощах далеко не заїдеш.

До речі, дитину змалечку треба навчити бачити красу. Навчити розуміти й приймати людей, тварин. І найголовніше — приймати себе. Дитина має навчитися любити самотність як можливість творити, можливість зосередитися й віддатися улюбленій справі. Тоді вона ніколи не дізнається, що таке справжня самота.

 Не бійтесь роботи

ДЛЯ тих дорослих, кого замучила депресія, є кілька «рішучих» порад.

1. Потужне фізичне навантаження. Не лежати, не щадити себе. Не бійтесь тяжкої роботи. Вона вас вилікує, підвищить самооцінку.

2. Відмовитися від телевізора, комп’ютера й... пустопорожніх балачок.

3. Антидепресанти вживати тільки в гострій фазі й недовго (не роками!). На них легко можна «підсісти» й стати хронічним слабаком.

4. Найліпше підійде народна медицина. Зранку, за пів години до сніданку, приймати збір, що поліпшує роботу травного тракту. Рецепт: чайна ложка трави меліси (знімає напруження), столова ложка цмину (поліпшує відплив жовчі), столова ложка деревію (поліпшує соковиділення). Усе залити літром окропу. Настояти й пити як чай по склянці. На ніч прийняти дві пігулки валеріани. Вирівнює процеси збудження й гальмування.

Коли тисне й гнітить у грудях, зарадить серцевий збір: по столовій ложці каркаде та плодів шипшини, чайна ложка квітів глоду. Усе залити літром окропу. Настояти 30 хвилин і пити як чай по пів склянки тричі на день.

Також слід приймати фолієву кислоту, вона сприяє поліпшенню настрою, зниженню депресивного тла. Вона відіграє важливу роль в утворенні адреналіну, впливає на стресостійкість організму. Вживати її можна і в пігулках: по одній раз на день під час їди.

Відновить функції печінки й мозку лецитин у вигляді яєчного жовтка з сіллю раз на три дні. Яйце має бути від домашніх курей, але, як кажуть, добре перевірених.

Один із важливих складників лікування депресії — фізіотерапія. Зокрема, загартування, контрастний душ, улюблені фізичні вправи.

Спокійно, поверхнево, у зручній позі подихайте перед сном, адже кисень збуджує. Це підготує мозок та тіло до повноцінного відпочинку.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове