Архів
Вівторок,
7 грудня 2021 року

№ 90 (19938)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Обережно з вітамінами!

Марія СКИБА, фармацевт.

«СІЛЬСЬКІ ВІСТІ» не раз докладно розповідали про вітаміни з неодмінним застереженням: не зловживати! Варто про це нагадати ще раз, оскільки взимку, а надто напровесні, природних вітамінів мало і дехто посилено «підживлюється» придбаними в аптеці.

По-перше, не дійте на власний розсуд і не слухайте порадників із числа «широкого загалу». Порадьтеся з лікарем-фахівцем і вже тоді йдіть до аптеки. По-друге, пильно вивчіть інструкцію на упаковці й ретельно дотримуйтеся її. У такому разі жодної небезпеки передозування немає.

Але якщо вживати вітаміни у надмірних кількостях, можна завдати собі шкоди. Наприклад, супердози вітаміну С неодмінно спричинять розлад шлунка. А надмір вітаміну А може зашкодити печінці, викликати нудоту й головний біль, погіршити зір. Особливо небезпечні високі дози вітаміну А під час вагітності, тому лікарі не рекомендують жінкам у цей період уживати пігулки та біологічно активні добавки, котрі містять цей вітамін. Ліпше їсти побільше риби, яловичої печінки, пити молоко. Ці продукти цілком здатні забезпечити організм достатньою кількістю вітаміну А без жодної шкоди здоров’ю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове