Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Гідно представили край і себе

Тетяна ПАНАСЮК.

ЗАВЕРШИВСЯ Всеукраїнський конкурс «Made in Ukrainе: найгарніше село України», в якому взяли участь майже дві сотні населених пунктів. Запеклим конкурентом переможця — села Пасічна, що в Надвірнянському районі Івано-Франківської області, яке отримає 100 тисяч гривень на розвиток своєї громади, був Старий Кривин Нетішинської тергромади на Хмельниччині. Саме це мальовниче поселення перемогло в народному голосуванні, але вирішальною стала оцінка журі, за якою воно посунулося на дев’яту сходинку, отримавши в підсумку 137 балів. Загалом область у конкурсі представляли 15 сіл. У десятку найгарніших також опинилися Самчики (вони на четвертому місці) та Зіньків (на сьомому).

Тонна сміття на березі

ЗА УЧАСТІ 19 волонтерів руху «Прибери в горах» відбулась екоакція «Прибери береги Бакоти». 17 небайдужих із Кам’янця-Подільського, одна дівчина з Білорусі і хлопець із Хмельницького зібрали тонну сміття на ділянці завдовжки 1,5 кілометра на березі Бакотської затоки.

«Ця затока — одна з тих, що належать до Національного природного парку «Подільські Товтри», але жодних допомоги і підтримки з їхнього боку ми ще ні разу не отримали. Таке враження, ніби нас для них не існує і ми порожнє місце. З 72 мішків 1/5 була зібрана біля молодіжного табору «Бакота», це лише на березі і в частині лісу», — йдеться у повідомленні руху. Волонтери зазначили, що зібране сміття на звалище вивезуть коштом місцевої влади.

«Заручників» звільнили, «терористів» знешкодили

ЗАХИЩЕНІСТЬ атомної станції в Нетішині перевірили під час спецнавчань. Антитерористичне тренування на базі Хмельницької АЕС провели співробітники облуправління СБУ, нацгвардійці та працівники станції. За легендою, група зловмисників «захопила» спеціальний поїзд, що перевозив ядерне паливо, та взяла в «заручники» групу осіб. У ході тренувань силовики «заручників» звільнили, «терористів» знешкодили. Також удосконалили рівень міжвідомчої взаємодії, перевірили системи оповіщення та евакуації персоналу задля зведення до мінімуму наслідків імовірних диверсій.

Подібні тренування облуправління СБУ проводить систематично. За 10 місяців поточного року відбулося близько пів сотні.

Мізерні субвенції

В МІНКУЛЬТІ планують відреставрувати 50 замків, 100 музеїв, театрів, філармоній і культових споруд за період 2021—2023 рр. Зокрема, в краї потребує відновлення садиба Сангушків, що в Ізяславі. І як окрема пам’ятка архітектури національного значення — Дворик з аркадами, який є частиною архітектурного комплексу садиби. Вартість робіт — 413 млн 900 тис. грн.

Керуючись урядовим розпорядженням, виконком Ізяславської міськради 12 листопада затвердив перелік об’єктів і заходів, які фінансуються за рахунок коштів відповідної державної субвенції. До списку внесено й реставрацію зазначених об’єктів. Однак на проведення протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на них із держбюджету перепаде лише чотири млн грн. Де ж узяти ще понад 400 мільйонів гривень?!

Навіщо пішла у педагоги?

В ОБЛАСНОМУ центрі засудили вчительку фізкультури школи №7. Жінка регулярно знущалася з учениці 8-го класу: карала, кричала, нецензурно обзивала і виганяла з уроків. Коли в дівчинки під час заняття піднявся тиск і почалася тахікардія, вчителька проігнорувала симптоми і відмовилась надавати їй медичну допомогу. 14 вересня викладачка змусила іншу ученицю цього ж класу бігати і ходити по колу, через що в тої погіршилось самопочуття, а 23 вересня вигнала її за двері. «У дівчинки погіршився сон, з’явився стан високої тривожності перед вчителькою фізичної культури», — йдеться у судовій постанові. Хмельницький міськрайонний суд установив також, що вчителька навмисно занижувала оцінки учениці, аргументуючи це тим, що вона відмінниця. Така інформація з’явилася завдяки показанням свідків.

Учительку визнано винною в обох провадженнях і присуджено сплатити штрафи по 850 грн кожен і по 454 грн судових зборів.

Люди в історії

В РЕГІОНІ зніматимуть повнометражну документальну стрічку з робочою назвою «Останні дні Гені» (режисер — Леся Харченко). Це розповідь про останні дні життя 97-річної Євгенії Сидорової (Роцидла), яка пережила розстріл батька і депортацію від радянського і примусову працю (концтабір «Равенсбрюк») — від нацистського режимів. Для зйомок використають слідчу справу батька героїні, яка зберігається в обласному архіві. Фінансує проєкт Німеччина.

А тим часом місцеві кінематографісти зняли документальний фільм про речовий ринок. Допрем’єрний показ уже відбувся в одному з місцевих кінотеатрів. Проєкт розповідає про «товкучку» через історії окремих людей. Головні герої — хмельничани Сергій Самойленко, Наталія Багрій та Алла Менарсланова. Хтось із них спробував торгувати, а потім знайшов себе в іншій сфері. Хтось працює на базарі і донині, а в когось з одного намету бізнес розрісся до крамниць.

Знімання тривали понад місяць у багатьох куточках міста. У стрічці можна побачити різні частини славнозвісної хмельницької «тучі»: якою вона є нині і якою була понад 20 років тому. Незабаром переглянути його зможуть усі охочі.

Набраконьєрили на пів мільйона

ГРУБІ порушення правил рибальства зафіксували днями інспектори рибоохоронного патруля краю на притоці річки Случ, у смт Базалія. Троє рибалок, яких спіймали за браконьєрством, виловили загалом 301 сріблястого карася, використовуючи такі заборонені знаряддя, як сітковий ятір та хватки. Збитки, завдані порушниками, становили відповідно 173 910 грн, 243 474 грн та 58 497 грн. На всіх складено адмінпротоколи за частиною 4-ю статті 85-ї Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали готуються для передачі до суду за місцем скоєння правопорушення.

Нагадаємо, відповідно до урядової постанови №1039 від 6 жовтня 2021 року, компенсація за одного незаконно виловленого сріблястого карася сягає 1581 грн. Раніше ця сума становила 17 гривень.

Вогонь забрав життя дітей

СТРАШНА трагедія сталася в Теофіпольській ОТГ. Державна служба з надзвичайних ситуацій України повідомила, що в селі Медисівка в житловому будинку сталася пожежа. Під час ліквідації вогню в кімнаті, де сталося займання, виявили тіла чотирьох дітей віком сім, шість, два роки та немовляти 2021 року народження.

Коли почалася пожежа, батьки спали в сусідній кімнаті, батько, вказується в повідомленні, був напідпитку. Пожежу загасили місцеві мешканці ще до приїзду вогнеборців. Імовірною причиною займання стало порушення правил безпеки при експлуатації пічного опалення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове