Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Допекло!

Останній цвях

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

Спільнота архітекторів України довго мовчала — аж поки Верховна Рада не наступила на горло їхній професії, по суті, знівелювавши її через ухвалення в першому читанні законопроєкту №5655, який вносить зміни аж до 25 інших законодавчо-нормативних актів у сфері містобудування! Незабаром його запропонують на друге читання.

АБИ НЕ допустити ухвалення відверто дискримінаційних норм, днями архітектори одночасно вийшли на протест у столиці та всіх обласних центрах.

«Зараз вирішується наша професійна, а часто-густо й особиста доля. В останні роки нас методично і послідовно перетворюють на безпорадних виконавців волі забудовників. Отримавши важелі впливу на процес нормотворення, наші колишні партнери, на жаль, перетворилися на монстрів, для яких нема жодних «червоних ліній». Заради свого зиску вони готові знищити не тільки міста, а й нас як окрему професійну спільноту. Законопроєкт №5655 стане останнім цвяхом у домовину архітектури», — вважає одеський архітектор Володимир Мещеряков.

Цю думку цілком підтримують рівненські представники фаху.

— За нормами, що пропонуються, у професіонала забирають авторське право на проєкт та авторський нагляд за ним. Тобто архітектор проєктує, приміром, будинок і передає проєкт забудовникові. А далі той робить усе що йому заманеться: відходить від запланованого на власний розсуд, будь-що змінює... Наприклад, замість п’ятиповерхівки легко може з’явитись 11 чи 16 поверхів. І вплинути на це ми не зможемо. Навіть не хочу уявляти, у що перетворяться наші міста, містечка та селища, — звернувся до учасників імпровізованого мітингу голова Рівненської обласної організації Національної спілки архітекторів головний архітектор Рівного в 1998-2006 роках Микола Пасічник.

Коли ця авторитетна людина була «диригентом міста», Рівне розквітало на очах: чітко витримані містобудівні норми, забудова виключно у відповідності до Генерального плану. Бо архітектор має розумітися не лише на нюансах будівництва і транспорту, а й, приміром, на підземних комунікаціях — як режисер у багатьох царинах життя.

Нині маємо суцільний хаос: добудовують, як кому вигідно, й легалізують це шляхом судових рішень. Нонсенс? Ще й який! І це за умов, коли архітектурно-будівельний нагляд номінально ще діє!

— Що буде, коли його приберуть, подумати страшно, — не приховує емоцій архітектор Микола Шолудько. — По-перше, зруйнують систему містобудування, а органи місцевого самоврядування не матимуть жодного впливу на ці процеси; по-друге, все вирішуватиме розмір хабара від забудовника чиновникам Міністерства розвитку громад та територій, адже саме воно буде таким собі централізованим монстром у процесах будівництва. І, як та сорока в дитячій казці, вирішуватиме: тому дам, тому не дам…

Молодий головний архітектор Рівного Дмитро Котляров наголошує: його колеги не проти реформи містобудування, яка назріла й перезріла. Але вони проти відверто недолугих і небезпечних норм, що узаконюються на догоду великим корпораціям забудовників, у яких парламентарі пішли на короткому повідку. Натомість пересічні громадяни та суспільні організації взагалі не зможуть виступати ініціаторами перевірок! А штрафи за порушення містобудівного законодавства на об’єктах, що знаходяться у громадах, направлятимуться до… держбюджету. Отакої! Як же жити і розвиватися громадам, котрі довго й наполегливо відстоювали своє право контролю несумлінних забудовників? За такого підходу вони просто не зведуть кінці з кінцями! Нічого собі «децентралізація»!

— На території нашої громади чимало незаконних забудов. Коли ми їх виявляємо, то офіційно звертаємося до органів нагляду, які нібито починають цих людей розшукувати, аби накласти покарання. Але все це зазвичай нічим не завершується: забудовники просто «щезають». Тому для нас, звісно, важливий ефективний державний нагляд. Утім, його реформування триває вже понад два роки. Працювати ж виключно на держскарбницю, постійно вступаючи при цьому в конфлікти з жителями громади, ми точно не готові, — каже голова Радивилівської територіальної громади на Рівненщині Микола Карапетян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове