Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Cоціальна панорама

Резервісти стануть у стрій

Олена БЕГМА.

У МІНІСТЕРСТВІ оборони України планують із 1 січня 2022 року мобілізувати в лави Збройних сил понад 200 тисяч резервістів. Як сказано, «на випадок необхідності». Мобілізація відбуватиметься відповідно до Закону «Про основи національного спротиву», який набуває чинності саме 1 січня.

«Уже восьмий рік ми вчимося давати відсіч і стримувати наступ. Тому в нас є поняття територіальної оборони, у нас більш як 200 тисяч українців та українок уже в резерві, які пройшли через фронт, мають відповідний досвід. Вони добровільно погодилися бути у цьому резерві, вони, по суті, військовозобов’язані», — наголосив міністр оборони України Олексій Рєзніков. Він додав, що в разі необхідності розгортання батальйонів територіальної оборони відбуватиметься «з використанням відповідних резервів та озброєнь».

Така різна ціна на землю

ОПРИЛЮДНЕНО п’ятірку областей України з найдорожчою на сьогодні ціною гектара землі. До неї увійшли Івано-Франківська, Чернівецька, Полтавська, Львівська та Київська, де, згідно з угодою, покупці платять за один гектар пересічно 40 тисяч гривень, а подекуди й більше. За словами експертів Центру досліджень продовольства і землекористування, на вартість ділянки передовсім впливає рівень її родючості, а також вигідність розташування з точки зору інвесторів. Вартість гектара землі у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській і Черкаській областях коливається в межах од 30 до 37 тисяч гривень.

До хліба ще б нефальсифікованого масла

ЗА десять місяців поточного року виробництво вершкового масла скоротилося на 18,6% проти аналогічного торішнього періоду і становить 59,9 тис. тонн. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Зазначається також, що з січня по жовтень включно Україна ще й імпортувала цього продукту більше, ніж за такий же період торік, — 8,1 тис. тонн.

Тим часом перевірки Держпродспоживслужби засвідчили ще одну загрозливу тенденцію: зростання в рази обсягів обігу фальсифікованого вершкового масла. Нинішнього року в результаті перевірок такі нечесні оборудки викрито на 159 підприємствах, серед яких були і виробники масла популярних у покупців торгових марок.

Майже мільйон євро

СТАЛО відомо, скільки витратила Україна на судову справу про «скіфське золото». За даними ЗМІ, для того аби виграти в апеляційній інстанції Амстердама у справі за позовом держави Україна до Амстердамського археологічного музею Алларда Пірсона, Україні довелося укласти контрактів на 964,25 тисячі євро з юристами компанії Bergh Stoop & Sanders N.V., що надавала юридичні послуги. Як уже повідомлялося, 26 жовтня апеляційний суд столиці Нідерландів ухвалив рішення, що колекцію українського «скіфського золота», вилученого з чотирьох музеїв Криму до моменту окупації його Росією, має бути передано нашій країні. Мова про експонати виставки «Крим. Золотий острів на Чорному морі», які всі ці роки зберігалися в Нідерландах.

Головні торгові партнери України

ЗА підсумками трьох кварталів поточного року наша країна має найбільший товарообіг із ЄС та Китаєм, повідомила Державна служба статистики. Зокрема, за означений період товарообіг між Україною та Піднебесною збільшився на 13,4%, сягнувши 13,9 млрд доларів. До трійки лідерів також увійшли Польща, частка якої у зовнішньому обороті України становить 7,7% (8,05 млрд доларів), та Німеччина — 7,7% (8,04 млрд доларів). Загалом 43,5% зовнішнього обороту України припадає на європейські країни.

Росія, яка у 2018 році була лідером рейтингу, а у 2019 і 2020 роках опустилася на друге місце, зараз перебуває на четвертій позиції з часткою 7,1%, або 7,35 млрд доларів.

По дві, а чи й більше карток в одних руках

СЬОГОДНІ на руках у клієнтів вітчизняних банків налічується майже 78,5 мільйона штук банківських карток. Причому від початку року їх кількість зросла на 7%. За інформацією Національного банку, протягом перших трьох кварталів 2021-го число операцій із використанням платіжних карток, емітованих банками України, дорівнювало 5655,3 млн, що на 31,2% більше, ніж за аналогічний період торік.

Між іншим, попри пандемію хоч і ненабагато, а все ж зросла і сукупна сума грошових накопичень українців у банківських установах. Сьогодні вони зберігають на депозитах 385,84 млрд у національній валюті та приблизно 243,52 млрд гривень в еквіваленті — в іноземних, передає пресслужба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. При цьому кошти 98% вкладників, які тримають свої заощадження у банках — учасниках ФГВФО, не перевищують суми 200 000 гривень і підпадають під гарантії Фонду.

Тугіше затягуймо паски: комірне подорожчає

ЕКСПЕРТИ ринку комунальних послуг мають неприємну новину для споживачів: із початку 2022 року в Україні очікується чергове зростання тарифів на комірне. В урядових кулуарах вже погоджено рішення про подорожчання теплопостачання, проте разом із цим зростуть й інші тарифи на показники у платіжках.

Так, електроенергія подорожчає на 20-45% для побутових споживачів та на 50-70% для бізнесу, опалення та гаряча вода залежно від регіону збільшиться у вартості від 50 до 70%, водопостачання та каналізація подорожчають на 20-30%, газ для побутових споживачів додасть у ціні як мінімум 15-20% (складе 9 грн за куб), а для теплокомуненерго, і поготів, блакитне паливо коштуватиме на 30-50% більше звичайного (максимум 8,5 грн за кубометр), розподіл та доставка газу теж подорожчає на 40-60% (до 5 грн)...

Водночас стоїть під питанням допомога від держави у вигляді субсидій, оскільки бюджету може не вистачити на всіх українців, які потребують пільг.

Спеціальний університет — суто для пенсіонерів

ПЕНСІЙНИЙ вік не вирок для людини, він не має означати її відхід на, сказати б, задвірки життя. Принаймні поважні роки можуть бути так само наповнені цікавим змістом, коли людина не втрачає соціальних зв’язків. Ба більше, навіть намагається всебічно розвиватися…

Львівським пенсіонерам створили спеціальний університет, своєрідний навчальний заклад із безкоштовними курсами. Віднині у ньому краяни віком 60+ здобуватимуть нові знання. Пенсіонери зможуть опанувати навички бізнесу, комп’ютерної грамотності та навіть вивчити іноземну мову. При цьому ще й брати участь у різноманітних соціально-культурних заходах.

Навіщо це потрібно, питається? Для підтримки соціальних зв’язків, які також є певною запорукою здоров’я людини у будь-якому віці. Так стверджують фахівці. А в українських пенсіонерів, як відомо, зазвичай саме із цим велика проблема. Втім, новація стане в пригоді містянам. А от як бути із мешканцями сільської місцевості?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове