Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Три десятиліття надій

Григір РУДЬ.

У ПЕРШИЙ день зими рівно 30 років тому відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності держави.

На цю історичну подію наш народ чекав із нетерпінням. Було побоювання, що відомий у ті часи «червоний лис», необачно для народу залишаючись при владі, разом із впливовими поплічниками «домовиться, з ким треба» і визволення з неволі знову відкладеться на невизначений час — може, й на століття.

Але ні — століть не буде!

Після 750 років неволі народ у масі своїй опритомнів і вийшов назустріч новому дню. Вийшов, хоч холодне зимове сонце ще кидало на землю довгі тіні «від Москви до самих до окраїн». Україна більше не захотіла бути окраїною і жити за чужим уставом.

Про незалежність від Московії тоді в Україні тільки й мови було. Кілька місяців поспіль. На майданах і кухнях, у родинах і на зібраннях про все те ж: «А що скаже народ?..»

Народ же на референдумі мав дати відповідь на одне-єдине запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?»

Без цієї відповіді незалежності просто не відбулося б. Це ж не нинішні вибори з голосами «волаючих у пустелі» розпачливо-байдуже: «Від мене нічого не залежить!»

Від народу того зимового дня залежало все. Попіл прабатьків стукав у наші серця!

…Одна з перших конституцій на території Європи — українська.

Цей важливий документ, що не втратив своєї актуальності й сьогодні, склав чи (за іншими версіями) схвалив у 1710 році гетьман Війська Запорозького у вигнанні Пилип Орлик.

Конституція Пилипа Орлика — довгоочікуваний (передусім найзнедоленішою верствою поспільства — селянством) документ. Основний Закон обмежував гетьманські привілеї, зменшував соціальну експлуатацію, зберігав особливий статус запорожців, передбачав боротьбу за політичне й церковне відокремлення України від Московії…

Пилип Орлик нагадував посполитим: «Природним правом є визволятися від гноблення і трудитися, аби повернути те, що несправедливістю та переважною силою було забрано».

Так то воно так, але…

Посполиті згідно хитали головами, але — як воли у ярмі. Із просвітками, але без надії. І так тривало аж до останнього літнього місяця 1991 року.

Одразу ж після проваленого московського путчу позачергова сесія Верховної Ради за наявності у парламенті сумнозвісної прокомуністичної більшості ухвалила документ, рівний за значенням Орликовій Конституції.

Акт проголошення незалежності України обсягом усього 93 слова, набраний на простій друкарській машинці, склав Левко Лук’яненко — юрист, письменник, дисидент, політичний в’язень СРСР, співзасновник Української Гельсінської групи, голова Української республіканської партії.

А К Т ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Про проголошення незалежності України

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,

— продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні,

— виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами,

— здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує

н е з а л е ж н і с т ь У к р а ї н и та створення самостійної української держави — УКРАЇНИ.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

ВЕРХОВНА РАДА України

24 серпня 1991 року.

Аби надати Актові легітимності, потрібен був референдум щодо проголошення незалежності держави. Він у тодішній (ще радянській!) Україні і був призначений на 1 грудня.

Громадянам уже фактично розкріпаченої держави запропонували дати відповідь на одне-єдине запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?»

У масовому опитуванні взяли участь 84,18% громадян, які населяли територію України. З них 90,32% проголосували «за».

За незалежність віддали свої голоси не лише Львів та Тернопіль, а й Луганськ і Донецьк. На Донеччині, наприклад, понад 80% мешканців висловилися за вільну від Москви державу, а не міфічний «рускій мір». Нагадую це тим, у кого пам’ять коротка, а Вітчизна там, де манну небесну обіцяють…

Окрема всенародна вдячність за нашу Незалежність свідомому своєї місії українському студентству — учасникам «Революції на граніті».

Це вони, нині п’ятдесятирічні й старше, зірвали намір компартії «модернізувати» чергову «незалежність» підписанням нового союзного договору, на основі якого з’явився б черговий червоний троянський кінь — нова Конституція СРСР.

У ході десятиденного голодування на граніті столичної площі Жовтневої революції, що перейменована на майдан Незалежності, студентські братства проклали «просіку свободи» у комуністичних нетрищах.

Чи ж такий єдиний наш народ нині, як тоді, три десятиліття тому? Це питання з питань.

І чомусь не тільки мені спадає на думку сумовите визначення. Його ще в 19 столітті висловив видатний британський письменник, історик, філософ і публіцист Томас Карлейль: «Революцію замислюють романтики, втілюють у життя фанатики, а її плодами користуються негідники».

Прикро казати, але, на мій погляд, чимало представників цих трьох течій злились в одну. Тому і «маємо те, що маємо».

Постає одвічне: хто винен і що робити?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове