Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Похвалімо топінамбур

У ЇЖУ бульби земляної груші вживають не тільки у сирому вигляді, з них також готують супи, запіканки, салати, їх використовують для приготування ікри, начинки для пиріжків, квасу тощо. Пропонуємо рецепти страв із топінамбуром.

Салат. Бульби помити, очистити, натерти на крупній тертці, присмачити сметаною, майонезом або олією. Посолити за смаком, посипати зеленню петрушки, кропу, цибулі.

Салат «Осінь». На чотири порції: топінамбур — 150 г, одне-два яблука, квашена капуста — 120-150 г, половинка ріпчастої цибулини, олія — 4 ст. ложки, сіль.

Топінамбур відварений із вершковим маслом. Бульби нарізати скибочками, залити невеликою кількістю гарячої підсоленої води, варити до готовності, потім воду злити. Перед подаванням на стіл додати масло і подрібнену зелень.

Смажений. Бульби нарізати, просушити на рушнику, посолити, покласти на сковорідку, де вже нагрілась олія, смажити. Дуже добрий гарнір до других страв.

Суп-пюре з топінамбура. Дрібно нарізати бульби і варити до готовності. Додати відварені корені петрушки, протерти через сито, розвести малою кількістю води чи бульйону до об’єму порції супу. Розтерти варений жовток зі сметаною і покласти в суп перед подаванням на стіл. Присмачити вершковим маслом. Заправлений суп не повинен кипіти.

Топінамбур — 600 г, корінь петрушки — 10 г, сметана — 20 г, одне яйце, масло — 10 г, зелень, лавровий листок, сіль.

Запіканка. Бульби натерти на крупній тертці, злегка обсмажити на олії. Розтерти сирі яйця, додати сметану або молоко, ретельно перемішати, посолити, вилити на сковорідку і поставити в духовку на 30 хв. Запіканку подавати до столу гарячою, посипавши перед цим зеленню петрушки, кропу, фенхелю чи зеленою цибулею.

Топінамбур — 600 г, олія — 50 г, сметана або молоко — 3 ст. ложки, яйця — 4 шт., зелень — кому скільки смакує.

Начинка до пиріжків. До квашеної капусти додають натерті на тертці бульби (1:1), недовго підсмажують на олії. Якщо ж пироги начинити самим лише тертим топінамбуром, вони будуть ароматними, пишними і солодкими, як із повидлом.

Квас. Нарізані тонкими пластинками бульби залити теплою кип’яченою водою і поставити в тепле місце. Через три доби напій готовий. При приготуванні квасу можна покласти дріжджі й трішки цукру. Корисно пити два-три рази на день по пів склянки.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове