Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Слимаки дістали...

ЯКЩО сезону, що минув, у вас були проблеми з цими сухопутними молюсками, то варто замислитись про найефективніші способи боротьби з ними.

Напевне, найкраще нищать слимаків їхні природні вороги — їжаки і дикі птахи, а також кури, качки. Тому всю цю живність доцільно залучати на ділянку. Обожнюють ласувати слимаками і звичайні жаби. Їх можна принадити, зробивши на городі чи в садку маленький ставочок без крутих бордюрів. Також полюбляють слимаків дрозди і сороки. Є і слимак-канібал — так званий леопардовий, який полює на своїх родичів.

Ми вже кілька разів писали про методи боротьби зі слизьким шкідником під час вегетації рослин. Передусім це розкладання вологих принад і ручний збір слимаків. Їм треба дати привід зібратись в одному місці. Для цього роблять кучі з мульчі, яку люблять молюски. Підійде все: тирса, листя, рослинні рештки. Згодяться і шматки пластику, дошки, старий лінолеум. Розкладайте в хаотичному порядку це на грядках навесні, а потім, коли ґрунт підсохне, відкрийте притулок і зберіть усе наявне «добро». Спосіб простий, треба лише витратити трохи часу — і проблема буде вирішена майже повністю. Інші варіанти — пригощання слимаків пивом (темних сортів), посипання городу махоркою або тютюном. А ось іще внесок у скарбничку досвіду: у Великій Британії грядки з культурними рослинами обкладають свіжозрізаною кропивою. Відлякують молюсків і такі рослини, посіяні в міжряддях: настурція, лаванда вузьколиста, розмарин, шавлія, часник.

Відомо, що слимаки бояться вапна. Вони навіть уникають ґрунту, де було проведено вапнування. Після поливу посипайте ґрунт вапном-пушонкою, і шкідники загинуть. Додавати вапно і доломітове борошно доцільно і під час осіннього перекопування ґрунту. На думку досвідчених городників, ліпше розділити дози на дві частини: половину внести при перекопуванні, другу залишити для весняного обробітку грядок.

Осінньої пори, після збирання врожаю, дуже важливо не залишати на ділянці ніякої рослинності, якою можуть харчуватися молюски. При дотриманні цього правила вони будуть позбавлені їжі у вкрай важливий для них період розмноження, відкладуть менше яєць, отже, їх чисельність наступного року буде невисокою. В садку також слід згрібати листя і рослинні рештки, бо в них зазвичай зимують шкідники.

З настанням холодів значна частина цих сухопутних молюсків переселяється до підвалів та погребів і там продовжує нищити запаси. Але й це ще не все. Навіть після того, як слимак побував на фрукті, овочі, картоплі, його слиз продовжує свій руйнівний уплив. Через нього роз’їдається та зникає верхній захисний шар плода, відтак він починає псуватись і пропадає.

Боротьбу зі слимаками у сховищах проводять практично так само, як на городі, — приваблюванням, розкладанням шматків вологої мішковини, обрізків дощок, фанери тощо, аби згодом шкідників там зібрати і знищити. Принадою послужать кисломолочні продукти. Для цього достатньо змастити дошку кефіром, укласти її на два камені змащеним боком донизу у вологому місці. Рано-вранці наступної доби ви виявите під дошкою цілу зграю слизьких «товаришів».

Також варто посипати підлогу сховища грубозернистим річковим піском шаром 1,5-2 см, а зверху — харчовою сіллю грубого помелу з розрахунку 200-250 г на метр квадратний. Таким чином уб’єте двох зайців, бо сіль вбирає зайву вологу.

Ще один метод знищення слимаків у погребі — це посипання смужками місць їх проникнення і скупчення деревним попелом, цементним пилом, сухим гашеним вапном, сухою гірчицею. Ширина стрічки має бути 3-4 см, висота — 0,7-1 см.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове