Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Бананові шкірки — цінне добриво для кімнатних рослин

«ОБГОРТКА» банана становить 40% від його маси. В ній міститься не менше корисних вітамінів і мінералів, ніж у самому фрукті. Досвідчені квітникарі стверджують, що застосування бананової шкірки як підживлення поліпшує ріст квітів. А також може допомогти в боротьбі зі шкідниками і очистити листя рослин.

М’якоть і шкірка банана багаті на калій, фосфор, кальцій, магній і азот. Саме тому шкірка може з успіхом замінити калійні та фосфорні добрива. Звичайно, квітникарі, які звикли до покупних засобів, можливо, скептично поставляться до такого економного і простого підживлення. Однак ці «домашні» добрива ні в чому не поступаються покупним на кшталт гумінових концентратів та розчинних паличок. А якщо додати до бананових шкірок пагони винограду, вийде справжнє комплексне добриво, що містить у собі половину таблиці Менделєєва. Відомо, що цикламен, бегонія і сенполія (у нас на неї кажуть фіалка) вже практично через тиждень після підживлення банановою шкіркою наочно доводять ефективність цього натурального засобу.

Перед застосуванням бананової «одежини» потрібно добре помити банани. Це необхідно для того, аби видалити з них воскове покриття та інші хімікати, які використовують виробники задля тривалого транспортування цих фруктів. У гіршому разі це можуть бути речовини дустової групи — небезпечні канцерогени. До того ж перед відправкою постачальники фруктів вимочують банани в розчинах сульфату амонію і хлору для видалення молочного соку, що також не додає шкірці користі. Тому банани завше потрібно мити в гарячій воді з милом, а білі волокна на м’якоті — видаляти. З іншого боку, не слід забувати і про те, що плантації цієї рослини обробляються пестицидами близько 70 разів на рік.

Отже, до діла. Необхідно нарізати на дрібні шматочки бананову шкірку і закопати її не надто глибоко в землю. Навіть слабкі рослини, підживлені таким методом, незабаром починають відрощувати пишне листя. Причому чудодійне добриво вже за 10 днів розчиняється в ґрунті, будучи повністю переробленим ґрунтовими мікроорганізмами.

У разі, коли потрібно підживити рослину, дотримуючись суворого дозування, на допомогу прийде такий рецепт. Слід розкласти поділену на скибочки бананову шкірку, розмістивши її зовнішньою стороною донизу, на застеленому фольгою декові або лотку. Деко ставлять у духовку і шкірку прожарюють. Економніше вийде смажити шкірку одночасно з приготуванням страви. Смажену шкірку охолоджують і подрібнюють на порошок. Зберігати натуральне добриво треба в герметичній ємності або пакеті. Щоб підживити рослину, вистачить чайної ложки.

Ще один простий, але дуже ефективний спосіб приготування добрива полягає в тому, що сушену шкірку можна заварити як чай, дотримуючись звичних пропорцій. Таким прохолодним «напоєм» поливають кімнатні рослини під корінь. Сушити шкірку перед заваркою слід на батареї. Зберігати сухий продукт ліпше у паперовому пакеті. Це добриво можна використовувати і в сухому вигляді — поміщати його в нижні шари ґрунту. Важливо пам’ятати, що поверх землі класти бананову шкірку не можна — розвинеться цвіль.

Приготування компосту з бананової шкірки — клопіткіший метод, однак це прекрасне добриво для цибулинних. Послідовність дій така: у відро зі звичайною землею додають щонайбільше бананових лушпайок; далі суміш поливають добривом «Байкал» і добре перемішують; через місяць слід знову внести у суміш бананову шкірку і трохи «Байкалу»; ще за місяць-другий буде готовий жирний і чорний компост, дуже корисний для рослин.

Якщо закопати кілька шматочків бананової «одежки» в землю поруч рослини, попелиць стане значно менше. Відповідний настій допоможе позбутися цього шкідника, який не переносить калію в ґрунті, і водночас підживить рослину. Три бананові шкірки потрібно помістити у трилітрову банку з водою і настоювати два дні; далі настій проціджують і розводять водою у пропорції 1:1. Цим засобом корисно поливати рослини під корінь. Мова, між іншим, і про розсаду.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове