Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Призабута, але така цінна чумиза

СПРАВДІ цікава рослина, а що корисна, надто для птахівництва, то важко переоцінити. Зовні схожа на сорго (друга назва «італійське сорго»), така ж заввишки і має таке ж листя, але насіння зібране не в «мітлу», а має вигляд ялинової шишки.

Чумизу можна вирощувати на зелений корм, на сіно. Наявність його в коров’ячому раціоні зумовлює підвищення надоїв молока; збільшуються прирости ваги у молодняку. Та все ж найбільша цінність — у зерні. Адже в ньому набагато більше білка, ніж у ячмені, просі, гречці, кукурудзі, вівсі. Дуже смачна й калорійна з чумизового пшона каша. Недарма ця культура одна з основних продовольчих у Китаї та деяких інших країнах. Є у збіжжі чумизи якась велика лікувальна та стимулююча сила. Тому й цінна у годівлі тварин, а для домашньої птиці це справжній делікатес. Якщо годувати чумизою курей, усі вони починають раніше нестися, в них рано прокидається поклик до насиджування яєць, тривалішим стає «строк служби» несучок; підвищується вихід курчат із яєць. Зерно чумизи — винятково добрий корм для курчат буквально з першого дня життя, позаяк у нього м’якша оболонка, ніж у проса, і вищі поживні якості. Ним доцільно годувати й перепелів. Трішки важче привчаються до нього індичата, то, щоб вони звикли, варто молоти зерно на млинку. Кози, вівці, коні, ВРХ охоче поїдають високовітамінізоване сіно з чумизи, в якому близько 65% — листя. Як результат, значно підвищується продуктивність цих тварин, вони перестають хворіти.

Чумизу варто вирощувати і на присадибних ділянках, і на фермерських землях.

До ґрунтів ця культура невибаглива, хіба що погано росте на жорстких солонцях. Теплолюбна, посухостійка. Висівати насіння треба у прогріту до 10-15ОС землю, глибина загортання — 3-4 см. Якщо висівати так само, як зернові — рядковим способом на відстані 15 см, то в рядку треба залишати не більш ніж 12 рослин на погонному метрі. Бо чим рідше їх у рядку, тим більша шишечка. Доцільно навіть збільшити міжряддя до 30 см, щоб сходи почувалися вільготніше.

На початку важливо дотриматися агротехніки, себто прополоти міжряддя, двічі розпушити ґрунт у рядках. Коли сходи сягнуть 5-10 см, їм уже не страшна посуха, коріння саме добуватиме вологу; після змикання рослин, коли вони стануть заввишки 50-60 см, їм не загрожуватимуть бур’яни, навпаки, вони пригнічують останні.

Ще дуже важливий момент у сьогоднішніх ґрунтово-кліматичних умовах. Культура не виснажує і не зневоднює землю.

Оце такі переваги одного з найдревніших хлібних злаків.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове