Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як визначити вік кози за станом зубів

Цим питанням цікавиться, зокрема, наша читачка Віра Бойко із с. Заріччя Ружинського району Житомирської області.

ЗУБИ — основний показник для визначення віку кіз, овець, корів і коней. Від того, в якому вони стані, можна зробити висновок про апетит тварини, обсяг корму, що нею з’їдається, можливості виконувати жувальну функцію. Це позначається на якості та кількості молока.

У дорослої кози — 32 зуби: на верхній щелепі 12 кутніх (по шість із кожного боку), на нижній 20, з них 12 кутніх (по шість з кожного боку) і вісім різців. Вік визначають за наявністю і будовою різців.

Ніхто не продає козенят одразу після народження, але характерний принцип розвитку і росту зубів здорової тварини бажано знати.

Народжується козеня, за рідкісним винятком, без різців, проте маленькі зубки легко промацати під яснами. Перші зачепи можна очікувати приблизно на шостий день від народження, а з другого тижня вже буде видно як внутрішні, так і зовнішні різці (середні).

Тільки наприкінці першого місяця помітні окрайки і вибудовуються всі молочні зуби.

В наступний період, близько трьох місяців, триває формування зубного ряду — повністю вимальовуються окрайки.

Початок четвертого місяця життя характеризується появою молярів (великих кутніх зубів). Нижня щелепа в їх утворенні трохи випереджає верхню.

Навіть досвідченим господарям складно дізнатися вік козеняти у період від трьох до дев’яти місяців. Залежно від годівлі, яку отримують окремі особини, їхні зуби мають різний ступінь стертості. Трапляється, до завершення цієї фази у козеняти повністю стираються різці.

У дев’ятимісячному віці у тварини утворюються другі задні моляри.

Період від 1,3 до 1,4 року характеризується інтенсивною заміною молочних зачепів.

У 1,5 року добре сформовані треті задні моляри.

Закінчення першого року життя кози визначається повним випаданням молочних зубів.

У півтора року на передній частині щелепи добре видно два постійних різці.

До дворічного віку комплект зубів поповнюється двома бічними різцями.

У віці три роки молода тварина вже має шість постійних зубів, і протягом наступного року всі молочні зуби, що випали, дублюються постійними аналогами.

Вік близько п’яти років стає зрозумілий за станом зубів, якщо по краю різців помітна їх стертість, що надає округлої форми. Зуби не повинні хитатись, але між ними вже помітні щілини.

6-7-річний період виражений «розповзанням» зубів, які стають дедалі більше схожі на циліндричні трубки.

У віці восьми років зуби кози стають пеньками, вони кришаться і хитаються. Молока вона дає мало, парувати її не бажано, оскільки є ризик народження недоношеного і нежиттєздатного потомства. Після восьми років вік кози визначити важко.

За дотримання норм по догляду і забезпечення хороших життєвих умов коза спроможна давати повноцінний удій до 17-річного віку, але, згідно зі статистикою середніх показників, ця цифра становить 11 років. Лактаційний пік у кіз настає у шість-сім років. Вік кози має вирішальне значення при підрахунку удою, однак неправильний догляд, неповноцінна годівля і низька гігієна утримання можуть зменшити кількість молока навіть у найпродуктивніший її період. Щоб не опинитись у пастці чужої недбалості, купуючи тварину, бажано орієнтуватися на вік в межах одного року. Проте неспеціалісту або початківцю буває важко правильно визначити ці вікові межі. Насправді процедура огляду не трудомістка і залежить тільки від двох показників: зовнішнього побіжного огляду на якісь очевидні дефекти та уважного обстеження зубів тварини.

Вік також можливо визначити за станом вовни і надоями. Тварини у віці шість-сім років мають тьмяну вовну; об’єм молока — добовий, місячний, річний — значно нижче.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове