Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сівба під зиму

ВРОЖАЙ зібрано, попереду зима і довгоочікуваний відпочинок. Утім, з приходом перших морозів настає час для посіву під зиму овочевих культур та квітів. Тоді навесні вас порадують ранні сходи, та й часу вдасться заощадити чимало.

Окрім часнику та цибулі, для цієї мети годиться насіння морозостійких рослин. Під зиму сіють моркву, буряк, кріп, петрушку, щавель, а з декоративних — дельфініум, айстри, чорнобривці, мальви.

Розміщувати підзимові посіви слід на ділянках, що швидко підсихають і добре прогріваються сонцем, рівних і з родючим ґрунтом. На грядках не повинно бути скупчення снігу, інакше посіви будуть затоплені й розмиті. Висота грядок має становити не більше 15 см, якщо ділянка розташована в низині.

З посівними роботами поспішати не варто, інакше рослини можуть прорости до настання морозів і загинути. Зазвичай сіють холодостійкі культури, орієнтуючись на погоду, коли температура ґрунту знижується до 3ОC, тобто ризик можливого потепління зведений до мінімуму. Температура повітря на вулиці в цей час становить близько 0ОC.

Насіння, посіяне на грядку потрібного дня, чекає настання весни і добре тоді сходить.

Грядку садівники готують завчасу. Після збору врожаю видаляють залишки бур’янів і вносять добрива. Для цієї мети годиться компост, торф, перегній.

По змозі додають у ґрунт натуральний розпушувач — тирсу.

Ретельно перекопайте землю, розбийте великі грудки лопатою і полийте. Потім зробіть акуратні борозенки.

Для посівних робіт беріть сухе насіння, в іншому разі воно може прорости і загинути.

Відомо, що для сівби під зиму потрібно брати більше посівного матеріалу, оскільки деякі насінини можуть не зійти.

Багаторічні квіти сіють не тільки навесні, а й восени. Тоді ваш квітник стане барвистим набагато раніше, ніж сусідський. До того ж рослини, загартовані низькою температурою, стійкі до хвороб і виростають міцнішими.

Хоч посіви під зиму все-таки вважаються ризикованою справою. Та варто спробувати. Адже, якщо все зроблено правильно, то врожай можна отримати на два тижні раніше звичайного терміну. Як не зрадіти свіжій зелені на початку травня? Крім того, насіння, що пробуло в ґрунті всю зиму, пройшло природний відбір і рослини відзначаються здоров’ям і стійкістю до хвороб. Виростають сильними і дають чудовий врожай, позаяк в овочів і квітів розвивається потужна коренева система, яка видобуває воду і поживні речовини з глибоких шарів землі.

Зібравши ранні овочі та зелень, на вивільнених грядках можна буде вдатися до повторних посівів.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, новітній вірус і неспроможність оплачувати тарифні забаганки багатіїв спричинили вже, можна сказати, масовий відтік містян на «багаті села». Й у багатьох із них після сякого-такого облаштування перша думка — завести курей. Дуже-е-е слушна ідея для поповнення прохарчівку. Однак! Вирішивши поселити у себе в господі котика чи песика, майбутній його власник усе вичитає, як створити йому комфортні умови. Так треба чинити і перед заведенням свійської живності, хай це буде сама лише птиця. Ми хочемо таким «новітнім» селянам підказати виважений, грамотний підхід до справи з урахуванням особливостей курячого життя, відтак результат — домашні яєчка і наваристі супчики — не забариться.

Дехто ще думає, що торф є добривом і вносити його під рослини й загалом на поле можна у «безрозмірній» кількості. Та чи потрібно це робити, розбиратимемось у ґрунтовному матеріалі на тему, які бувають торфи і скільки треба такого своєрідного підводного компосту для присадибного садівництва та городництва.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове