Архів
П’ятниця,
26 листопада 2021 року

№ 87 (19935)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Думка вченого

Лікарям на підмогу

Микола ЮРЧИШИН.

У нашій країні щороку народжується близько 20 тисяч недоношених дітей. Із них 5-6 тисяч — вагою від одного до 2,5 кілограма і близько півтори тисячі — до кілограма. Якраз останні й становлять групу ризику щодо захворюваності та інвалідності. Чи робиться щось для того, аби відвернути цю небезпеку?

— САМЕ над цим ми наполегливо працюємо, — розповідає директор Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О. М. Лук’янової НАМН України академік Юрій Геннадійович АНТИПКІН. — Наше завдання — зберегти всіх дітей, які народилися передчасно, мінімізувати ті наслідки, які можуть виникнути. Адже всім відомо: здоров’я дитячого населення є важливим індикатором рівня соціально-економічного розвитку держави. Становлення системи охорони здоров’я дітей — тривалий і складний процес, який має враховувати всі виклики сьогодення та ефективно використовувати наявні ресурси. За умови реформування медичної галузі надзвичайно важливо визначати основні стратегічні ланки охорони здоров’я, до яких належать перинатальна і неонатальна служби України. Пріоритетними є надання персоніфікованої допомоги кожній дитині, застосування ефективних технологій і систематизація діагностично-лікувальних процесів, створення простору для розвитку сучасної медичної допомоги вагітним та новонародженим в Україні.

Академік наголосив, що запорукою успішності реформування перинатальної і неонатальної допомоги є високий професіоналізм лікарів, підтримуваний інноваційними технологіями. Не секрет, що неонатологія — це спеціальність, яка потребує постійного навчання та поповнення знань, вона розвивається швидкими темпами завдяки сучасним досягненням у медичній царині. Результатом спільної плідної праці мультидисциплінарної команди членів Асоціації неонатологів України є тритомник із неонатології, в якому зібрано і систематизовано інноваційну інформацію з цієї спеціальності. Це підручник, на який давно чекали медики. Він стане щоденним помічником не тільки для неонатологів-початківців, студентів вищих медичних навчальних закладів, інтернів, а й, сподіваюся, для більш кваліфікованих лікарів цієї спеціальності, педіатрів, лікарів суміжних професій різних рівнів підготовки, які надають медичну допомогу новонародженим дітям.

До розмови долучилася президент Асоціації неонатологів України, заступник директора з перинатальної медицини, завідувач відділення неонатології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології доктор медичних наук, професор Тетяна Костянтинівна ЗНАМЕНСЬКА:

— Асоціація неонатологів України продовжує дотримуватися напряму регіоналізації перинатальної допомоги в країні, що потребує відкриття перинатальних центрів у кожній області. Там мають спостерігати за вагітністю жінок та їхніх новонароджених дітей для запобігання і ранньої діагностики природжених захворювань обміну речовин та ендокринної патології. Це, зокрема, створення на базах перинатальних центрів ІІІ рівня чи дитячих обласних лікарень банків грудного молока (донорського) для передчасно народжених і хворих новонароджених дітей. Викликів багато. Але, незважаючи на наявні в галузі проблеми, власним досвідом демонструємо іншим професійним спільнотам шлях до покращання медичної допомоги в країні задля досягнення загальної мети — зниження показників дитячої смертності, інвалідності та поліпшення стану здоров’я українських дітей.

Вчені інституту переконані: аби все це повноцінно втілити в життя, Міністерство охорони здоров’я має якнайшвидше затвердити стандарти, розроблені їхніми науковцями та Асоціацією неонатологів України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціну знизили, а газу не дали
Читати
Результати вибіркових перевірок
Читати
Надійшли гроші
Читати
Без доказів санкції безпідставні
Читати
Мало розпродали
Читати
Стверджують, що пік минув
Читати
Активізувалися старі схеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове