Архів
П’ятниця,
26 листопада 2021 року

№ 87 (19935)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Копитняк європейський

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЦЕ — багаторічна рослина з повзучим кореневищем. Листки цілокраї, ниркоподібні й округлі, дуже схожі на кінське копито (звідси й така назва рослини), на довгих черешках. Взимку забарвлення їх не змінюється. Квітки поодинокі, на коротких пониклих квітконіжках, розташовані між листками біля поверхні ґрунту, ззовні буруваті, всередині — темно-червоні, бурі. Плід — коробочка. Цвіте рослина в квітні. Листя збирають під час цвітіння, коріння з кореневищем — ранньої весни. У рослини гіркий смак і гострий неприємний (особливо, якщо розтерти яку-небудь її частину) досить сильний запах, трохи схожий на запах валеріани. Кореневище отруйне, так що його слід суворо дозувати.

Копитняк європейський поширений майже по всій Україні. Росте в тінистих листяних, рідше у хвойних лісах, найчастіше під кущами ліщини. З лікувальною метою використовують корінь, а іноді й листя цієї рослини.

Як відомо з народного досвіду, він регулює функціональну діяльність шлунка й менструації, а також є сечогінним, протизапальним, почасти серцевим, відхаркувальним, антиалкогольним і блювотним засобом.

У науковій медицині копитняк раніше застосовували як блювотний засіб, а тепер ним майже не користуються. Порошок із кореня рослини народні цілителі рекомендують використовувати жінкам для регулювання менструацій: 0,2-0,5 г порошку (на кінчику ножа) всипають у чарку молока і вживають раз на день натщесерце.

Відвар кореня на воді або на козячому молоці помічний при мізерних менструаціях, для поліпшення травлення (при диспепсії), при гастритах і ентеритах, хворобах печінки та жовтяниці.

Для боротьби з останньою краще змішувати копитняк із пісковим цмином порівну (столову ложку суміші залити склянкою окропу, приймати по столовій ложці тричі на день).

Відвар рослини застосовують і при серцевих хворобах як заспокійливий засіб. Допоможе копитняк і від глистів (у порошку, по 0,2-0,5 г) та від гарячки. Столова ложка відвару, змішана зі склянкою горілки, може викликати в людини, яка хворіє на алкоголізм, огиду до спиртних напоїв.

Щоб приготувати препарат як відхаркувальний засіб при бронхіті, змішати копитняк із листям розхіднику й травою нетреби звичайної.

Зовнішньо листя застосовують у свіжому вигляді й потовчене — від наривів, а відвар листя — як примочку при хворобах очей, настоянкою цієї трави на оцті натирають місця, уражені коростою.

У більшості випадків копитняк європейський справляє відхаркувальну і блювотну дії. Найвиразніший блювотний ефект виявляє коріння та свіже листя. Після висушування останнє втрачає блювотну дію і може використовуватись як проносний засіб. Коріння цієї трави значно отруйніше від листя, воно навіть після висушування викликає блювання при вживанні 5 грамів порошку.

Крім цього, рослина покращує роботу серця, тонус вен і венозних судин, збільшує тиск крові, виявляє протиглисну, сечогінну, жовчогінну, протизапальну і седативну дії, нормалізує роботу кишково-шлункового тракту та менструації.

Використання її рекомендується при лікуванні виразки шлунка, хвороб жовчного міхура і печінки, екземи та інших хронічних захворювань шкіри. Внутрішньо вживають настій із 2 грамів коріння трави і склянки окропу. Пити ці ліки потрібно тричі на добу по столовій ложці для відхаркувального ефекту.

Ось кілька рецептів ліків із копитняку.

Настоянка коріння готується з 20 грамів сировини і склянки спирту. Приймати тричі на день по 20-25 крапель як відхаркувальні ліки.

Настій листя: взяти один грам сировини і склянку окропу. Вживати за низького артеріального тиску три або чотири рази на добу по столовій ложці.

Відвар коріння: склянка окропу і 5 грамів сировини. Пити по столовій ложці через кожні дві години для досягнення проносного і сечогінного ефектів.

При порушенні менструацій допоможе відвар коріння, який треба готувати із двох грамів сировини і склянки води. Останню довести до кипіння, варити сировину 10 хвилин, процідити і приймати тричі на добу по чайній ложці перед вживанням їжі.

Приготований із сушеного коріння порошок вживати натщесерце по 0,2-0,5 г з молоком раз на добу при мізерних і нерегулярних менструаціях (доза ефективна й при гарячці, глистах, мігрені та істерії).

Столову ложку відвару з 5 грамів коріння копитняку і склянки води домішати до 100 грамів горілки. Суміш дати випити як спиртне хворому, котрий страждає на алкоголізм. У результаті виникає блювання. Потім курс повторити декілька разів на тиждень до отримання стійкої відрази до алкоголю.

Як зовнішній засіб товчене листя рослини прикладають до ран або інших уражених ділянок шкіри.

Протипоказання. Оскільки всі частини рослини містять отруйні речовини, то при застосуванні слід бути дуже обережним, оскільки при перевищенні допустимої дози можна спровокувати отруєння, яке супроводжується нудотою, блювотою, прискореним серцебиттям, підвищенням артеріального тиску.

Перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем про допустиму дозу і тривалість прийому ліків.

Заборонено використовувати корінь або траву копитняка в наступних випадках: вагітність і період лактації; вік до 18 років та понад 65; гіпертонія.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціну знизили, а газу не дали
Читати
Результати вибіркових перевірок
Читати
Надійшли гроші
Читати
Без доказів санкції безпідставні
Читати
Мало розпродали
Читати
Стверджують, що пік минув
Читати
Активізувалися старі схеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове