Архів
П’ятниця,
26 листопада 2021 року

№ 87 (19935)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Вишита книга

Тетяна Василенко.

Рівненська область.

НАПЕРЕДОДНІ Дня пам’яті жертв Голодоморів авторка проєкту «Креативна книга» письменниця Олена Медведєва репрезентувала в Рівному вишитий нею роман «Марія» Уласа Самчука, який вважається одним із найсильніших творів про велику трагедію українського народу.

На території нинішньої Рівненщини, яка тоді перебувала під Польщею, голоду не було, але 28-річний Улас Самчук так глибоко розкрив тему, неначе перебував поруч людей, життєві свічки яких згасали одна по одній…

— Ідея додати до колекції моїх вишитих книг «Марію» виникла після відвідин музею Уласа Самчука в його рідній Тилівці — тепер це Тернопільщина. Коли гаптувала текст, занурювалася в життя тогочасного українського села, в роздуми головної героїні Марії, смерть її батьків, чоловіків, дітей… Їхнє життєве сонце заходило, але вони цінували кожну мить, кожне слово, мовлене рідними. Тож попри трагізм ця книга — гімн людському життю, — стверджує пані Олена.

Вона вишила уривки саме з рівненського видання «Марії», яке побачило світ 1941-го, — рівно 80 років тому. Причому двома мовами: українською та (вперше будь-де) англійською.

У 1955-му та 1956-му роках «Марію» видавали французькою, але «совєти» знищили практично всі наклади. Можливо, побоюючись такої ж долі і для англомовного видання, Улас Самчук не поспішав схвалювати переклад Стефанії Пауш, який сучасники оцінили дуже високо, — розмірковує дослідник творчості письменника Віктор Мазаний.

За словами Олени Медведєвої, англійський примірник вишитої книги днями через дипломатичну пошту поїде до Торонто (Канада), де й похований Улас Самчук.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціну знизили, а газу не дали
Читати
Результати вибіркових перевірок
Читати
Надійшли гроші
Читати
Без доказів санкції безпідставні
Читати
Мало розпродали
Читати
Стверджують, що пік минув
Читати
Активізувалися старі схеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове