Архів
П’ятниця,
26 листопада 2021 року

№ 87 (19935)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Світ пам’ятає, світ визнає

Олена БЕГМА.

Чимало країн оприлюднили заяви на знак солідарності з народом України у вшануванні пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

«КАНАДА пам’ятає й завжди буде поруч українців. Йосип Сталін хотів зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності. Але українці вистояли… У цю похмуру річницю я закликаю всіх канадців вшанувати пам’ять жертв Голодомору і визнати той внесок, який українські канадці внесли в побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної і незалежної України», — йдеться у заяві прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Цього тижня вшанування жертв Голодомору відбуваються по всій Країні Кленового листка. Як відомо, 2008 року Канада стала першою зарубіжною державою, яка визнала Голодомор актом геноциду українців. Відтоді у країні на офіційному рівні відзначається День пам’яті жертв голодоморів.

До речі, станом на сьогодні Голодомор в Україні 1932-1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу 16 держав: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Угорщина, Португалія, США, а також Ватикан як окрема держава. Ще ряд країн в офіційних зверненнях засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом. До таких належать Андорра, Аргентина, Бразилія, Іспанія, Італія, Словаччина, Чехія, Чилі.

З нагоди сумних роковин опублікувало заяву і Представництво Європейського Союзу в Україні. У ній наголошується, що «наша пам’ять — найкращий спосіб запобігти таким трагедіям у світі в майбутньому».

«Ми запалюємо свічку пам’яті за мільйонами жертв штучного голоду, організованого тоталітарним комуністичним режимом», — ідеться у зверненні посольства Швеції в Україні.

МЗС Латвії у відповідній заяві наголошує, що парламент країни визнає Голодомор геноцидом.

«Одним із найболючіших епізодів української історії» назвало Голодомор і посольство Великої Британії…

Тим часом 25 листопада у Києві в онлайн-форматі відбулася V Міжнародна науково-практична конференція, присвячена дослідженню Голодомору-геноциду. В ній узяли участь представники 82 країн, а з доповіддю виступили 20 іноземних і 32 українські дослідники теми. Учасники форуму опублікували звернення до світової спільноти із закликом засудити злочин більшовицького режиму, щоб запобігти повторенню подібних трагедій у майбутньому.

Трансляцію події вела Глобальна мережа нащадків Голодомору, заснована торік у листопаді Світовим конгресом українців. Наша газета вже розповідала читачам про цей сайт, який доступний за посиланням: www.hdn.ukrainianworldcongress.org. Це відкрита міжнародна спільнота, яка збирає і публікує історії родин, які постраждали від геноциду, а також утверджує правду про Голодомор на протидію дезінформації. Координує проєкт активна громадська діячка з Чикаго Оля Сорока.

«Голодомор очима українських художників» — таку виставку розгорнено у центрі столиці США, в Українському домі. До експозиції увійшли 70 художніх творів — картин, гравюр, плакатів та мистецьких інсталяцій. «Із нашого боку інтерес полягає в тому, щоби показати американцям, як це насправді відбувалося, щоб вони теж перейнялися цією трагедією», — сказала на презентації Маріанна Фалкова, директорка Українського дому у Вашингтоні. Водночас співорганізатор виставки, президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс наголосив на необхідності притягнути до відповідальності режим, який організував геноцид у ті часи, надто з огляду на те, що його послідовники зараз чинять агресію проти України.

На різних континентах провідниками правди про події в Україні у 1932-1933 роках є наші етнічні брати і сестри. Країнами, де українська діаспора має найбільший вплив, є Канада, США, Бразилія, Польща та Австралія. Активну проукраїнську роботу ведуть і тамтешні церковні громади. Так, днями община Української православної церкви в Сакраменто, що у штаті Каліфорнія, зустрічала свого духовного отця архієпископа Памфлійського Даніїла, який у Свято-Троїцькому приході відслужив панахиду за замореними голодом 88 років тому українцями.

Також у Токіо в Місії Святого Юди Православної церкви України, в англіканській церкві Святого Албана Каміячо тривала панахида вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору у 1932-1933 роках, до якої минулої суботи долучилися віряни всіх конфесій. У рамках богослужіння відбувся реквієм за упокій душ усіх жертв геноциду українського народу…

Світ пам’ятає, світ визнає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціну знизили, а газу не дали
Читати
Результати вибіркових перевірок
Читати
Надійшли гроші
Читати
Без доказів санкції безпідставні
Читати
Мало розпродали
Читати
Стверджують, що пік минув
Читати
Активізувалися старі схеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове