Архів
П’ятниця,
26 листопада 2021 року

№ 87 (19935)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Шлях до Правди

Олена КОЩЕНКО.

ВІД ТОГО голоду в Україні, відомого як Голодомор, померли щонайменше 4,5 мільйона людей. А може, й значно більше — майже сім мільйонів, адже чимало архівних демографічних документів того часу в Україні були просто знищені. Відомо, що найбільше українців загинуло в сучасних Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Одеській, Чернігівській областях та Молдові (частина якої тоді була в УРСР).

Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва. 1932 року газети регулярно публікували списки районів, сіл і колгоспів в Україні, які не виконували планів із заготівлі продовольства. Потрапляння на «чорну дошку» означало вирок їхнім жителям. У селян конфісковували все продовольство — м’ясо, сало, картоплю, продукти тривалого зберігання, які тільки змогли знайти на обійсті родини спеціальні «червоні продзагони». З допомогою металевих «щупів» вони обшукували навіть городи й шукали закопані продукти.

У серпні 1932-го під приводом того, що розкуркулені селяни та «інші антисоціальні елементи» розкрадають вантажі з товарних поїздів та колгоспне і кооперативне майно, Сталін запровадив новий репресивний закон про охорону державного майна. Він передбачав розстріл із конфіскацією майна всієї родини, а за пом’якшувальних обставин — 10 років ув’язнення. За каральним документом закріпилася народна назва «закон про п’ять колосків», оскільки винним у розкраданні держмайна фактично був кожен, хто без дозволу зібрав на колгоспному полі бодай кілька колосків пшениці. За перший рік дії нового закону за ним засудили 150 000 осіб. Закон діяв до 1947 року, однак пік його застосування припав саме на 1932-1933 рр.

Після Голодомору до спустошених сіл завезли людей з інших регіонів Радянського Союзу. Це передбачалось секретною постановою Ради народних комісарів СРСР «Про переселення на Україну 21 тисячі сімей колгоспників» від 25 жовтня 1933 року. Згідно з архівними документами, до кінця 1933 року із Західної області РРФСР на Дніпропетровщину відправили 109 ешелонів із переселенцями та їхнім майном, із Центрально-Чорноземної області Росії до Харківської — 80, з Івановської до Донецької — 44 ешелони. З Білоруської РСР на Одещину направили 61 ешелон, із Горьковської області — 35 ешелонів з людьми…

Десятиліттями керівництво Радянського Союзу офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду в 1932-1933 роках. Саме слово «Голодомор» уперше з’явилося в друкованих працях українських емігрантів у Канаді та США 1978-го. 1981-го у США вийшли мемуари українського дисидента та радянського генерала Петра Григоренка, в яких він дуже детально описав жахи голоду і механізми його впровадження в Україні.

Тільки з відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з жорс-токого вбивства сталінським режимом мільйонів українців. 2006 року, за часів президента Віктора Ющенка, СБУ розсекретила понад 5 тисяч сторінок державних архівів про Голодомор. Того ж року 28 листопада законом України Голодомор 1932-1933 років визнали геноцидом українського народу. Його публічне заперечення вважається протиправним, але, на жаль, покарання за такі дії не передбачене.

2008 року під керівництвом Українського інституту національної пам’яті створили Національну книгу пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. Згодом у Києві звели музей Голодомору та меморіальний комплекс, пам’ятник дівчинці з колосками перед яким став світовим символом геноциду українського народу.

27 листопада о 16:00 запалімо свічку і залишімо її на підвіконні в пам’ять про мільйони замордованих голодом українців. Люди, подумки спогадайте тих, хто помер у страшних муках, та тих, кому не судилося народитися в пізніші роки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціну знизили, а газу не дали
Читати
Результати вибіркових перевірок
Читати
Надійшли гроші
Читати
Без доказів санкції безпідставні
Читати
Мало розпродали
Читати
Стверджують, що пік минув
Читати
Активізувалися старі схеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове